Ekonomija

PAVLOV: Otvaranjem ZF-ove fabrike, Pančevo se vraća na mapu srpskih industrijskih centara

Pančevo, Uto, 11/06/2019 - 18:48
Aleksandar StojkovićU sredu, 12. juna, u Severnoj poslovnoj zoni Pančeva, svečano će biti otvorena fabrika nemačke kompanije ZF. Nakon nepunih godinu dana od polaganja kamena temeljca (u ovom slučaju vremenske kapsule) ova više od 100 millona evra vredna investicija zvanično počinje sa radom.

Gradonačelnika Pančeva Sašu Pavlova pitali smo o značaju ove investicije za naš grad.

- Ovo je veliki događaj za grad Pančevo. Prošlo je 40 godina od zadnjih ulaganja u izgradnju industrijskih postrojenja u našem gradu, a poslednjih nekoliko decenija, pored zaobilaženja Pančeva kao investicione destinacije bili smo i svedoci erozije nekad jakog industrijskog centra u kome je ugašeno ili neuspešno transformisano desetak velikih privrednih subjekata što je za posledicu imalo gašenje skoro 12000 radnih mesta. Zato smo posebno srećni da imamo priliku da objavimo kraj realizacije I faze jedne od najznačajnijih kapitalno intenzivnih investicije u našoj državi, izgradnje fabrike nemačkog giganta u oblasti autoindustrije, čije su reference prepoznatljive i respektovane na svetskom tržistu, ZF-a.

Ovom investicijom čija vrednost iznosi u prvoj fazi preko100 miliona evra i koja će zapsliti više od 560 ljudi Pančevo se vraća na mapu industrijskih centara od izuzetnog značaja za srpsku ekonomiju.

- Imajući u vidu vrstu i visinu investicije, tehnološki nivo delatnosti koja je predmet ulaganja, ukupan broj novih radnih mesta kao i broj visokokvalifikovanih lica koji se zapošljavaju, realizacijom ovog investicionog projekta, izvozno orijentisan plasman proizvoda, neophodno angažovanje građevinske industrije u realizaciji izgradnje fabrike, kao i lokalne ali i regionalne privrede kao snabdevača uslugama, sirovinama i poluproizvodima, ovo ulaganje nije od značaja samo za grad Pančevo, vec i region Južnog Banata i Republiku Srbiju.

Zanimalo nas je kako to da je ZF došao baš u Pančevo.

- Privlačenje stranih direktnih investicija posebno onih kapitalno intenzivnih i od strane svetski renomiranih kompanija, kakava je ZF, je vrlo složen, osetljiv i zahtevan proces koji se odvija na više nivoa. Ono sto je sigurno ZF ne bi danas bio u Pančevu i Srbiji da nisu stvorene prvo političke pa onda i sve druge pretpostavke za takav dolazak stoga isključiva zasluga pripada jednom coveku - predsedniku Vučiću koji je uprkos slozenim međunarodno-političkim odnosima uspeo da razvije odlične bilateralne odnose sa Nemačkom, a što je posebno vidljivo na polju ekonomije. Tek onda dolazimo mi na lokalnom nivou kao oštra, ali pozitivna konkurencija jedni drugima. U konkretnom slučaju naša sreća je bila što smo dve godine ranije počeli sa definisanjem i opremanjem Severne poslovne zone potajno se nadajući nekom investitoru poput ZF-a. Znači naša komparativna prednost u odnosu na sve ostale je na samom početku bila već opremljena zona, a zatim i raspoloživa radna snaga, kvalitetan srednjoškolski sistem (mašinska i elektrotehnička škola), blizina metropole i izuzetna posvećenost lokalne administracije da se maksimalno brzo u okviru zakona odreaguje na zahteve investitora. U celom procesu dosta smo i mi naučili pa još brze odreagovali kod izdavanja potrebnih dozvola za pošetak II faze investicija, čak tri godine pre ranije definisanih rokova.

Dobro, ZF je tu, šta ćemo sa ostatkom Severne zone, ima li kakvih planova, pregovora, dogovora?

- Što se tiče daljih planova za Severnu industrijsku zonu, bez namere da nešto prejudiciram, mogu reći da smo u poodmakloj fazi pregovora sa dva takođe ozbiljna investitora svetskog renomea. Ukoliko se poklope sve kockice sa ova dva investitora kapaciteti Severne poslovne zone bi bili potpuno iskorišćeni. Tada bi Severna nadmašila Južnu industrijsku zonu i po broju radnih mesta (procena za Severnu je oko 4000) a posebno je važno što bi na takav način Pančevo u punom sjaju vratilo renome industrijskog centra, ali ovog puta ne kao centar ekološki senzibilne vec visokotehnološke industrije.

Otvaranju koje je zakazano za 10 sati prisustvovaće član Upravnog odbora kompanije ZF, Majk  Hankel, rukovodilac ZF divizije E-Mobility, Jorg Grotendorst, gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov, Ambasador Savezne republike Nemačke, njegova ekselencija Tomas Šib, predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, kao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

 

 
MarketingNajnovije vesti