Hrana povrće Foto: pixabay
Ekonomija

Pijace zatvorene - glogonjski povrtari pripremaju kućnu dostavu

Izvor: 
013info Pon, 30/03/2020 - 17:36
Mera sprečavanja širenja zaraze koronavirusom je i zatvaranje pijaca, pa je to sprovedeno ove nedelje i u Pančevu. To je udar na male i srednje povrtare, koji su najviše robe prodavali baš na pijacama,  a njih je najviše u Glogonju.

Na čelu Udruženja povrtara Glogonja je Danail Vucckovski koji kaže da im je plasman povrća najveći problem.

Vučkovski kaže da povrtari ne očekuju mnogo od podrške države jer bi od te podrške moglo samo da se preživi.

„Za održanje proizvodnje potrebno visse jer su ulaganja velika. Na državu se ne bih nešto preterano oslonio, što se tiče nas mi ubrzano radimo na osnivanju zadruge, i da preko nje odnosno da dostavljamo povrće na kuchnu adresu -  dopremo do krajnjih kupaca“, kazze Vučkovski.

Kaže da su i pre korone postojale direktne isporuke restoranima, i drugim vechim kupcima koji nisu mogli do pijace.

Dodaje da će  udruženje u postojećim vanrednim okolnostima prodaje pokušato da smisli novu logistiku da bi povrće stiglo do kupaca, a da se istovremeno sačuva i zdravlje kupca i proizvodjača, odnosno prevoznika.

„Mislim da su mere koje država preduzima oko korona virusa preterane i da se guši kompletna privreda, nismo samo u pitanju mi nego kompletan sistem, i pitanje je i da se sada ukine vanredno stanje kome bi smo plasirali naše proizvode jer će sigurno opasti kupovna moch građana“, kaže on.

Na pitanje kakva bi im podrška države trebala Vučkovski kaže da bi trebalo da se reaguje na više nivoa..

„Mora da se reaguje na više nivoa kako bi smo svi zajedno mogli da izađemo iz ove krize, teško da može sva roba da se distribuira iz jednog centra, ili da država sama preuzme kompletnu tu logistiku, neophodno je da bude angažovano više ljudi, kako bi povrćee stiglo do kupaca“, kazze on i dodaje da je bitno da i u ovim vremenima povrće kao izvor vitamina stigne do kupaca.

 
MarketingNajnovije vesti