Petrohemija, upravna zgrada
Ekonomija

POSLOVODSTVO PANČEVAČKE PETROHEMIJE: Povećanje plate “teško ostvarivo”, a štrajk bi ugrozio investicije pa i rad Rafinerije

Pančevo, Ned, 24/02/2019 - 17:39
Vladimir ĐokovićPred skup koji je sazvala grupa radnika Etilena koji je najavljen za ponedeljak u 13 sati u pančevačkoj Petrohemiji su u četvrtak razgovarali poslovodstvo i predstavnici Sindikata inženjera i tehničara “Nezavisnost” i Sindikata smenskih radnika “Pravda”. Kako izveštava fabričko glasilo Informator diskutovalo se o zahtevu za povećanje zarada odnosno o mogućnosti štrajka koji su nepotpisani inicijatori spomenuli kao mogućnost ako do povećanja zarada ne dođe.

- Zahtev za povećanjem plate od 50 odsto poslovodstvo smatra teško ostvarivim, ne samo zbog zakonskih ograničenja kojim je praktično onemogućeno bilo kakvo povećanje plata (osim napredovanjem), već i zbog toga što bi visok udeo zarada u ukupnim troškovima firme na duži rok mogao da ugrozi ukupno poslovanje i finansiranje neophodnih investicija, navodi se u Informatoru.

Kako incijatori skupa zapretili štrajkom i to pred otpočinjanje remonta “poslovodstvo Petrohemije je posebno ukazalo da su kvalitet i dinamiku obavljanja remonta od velikog značaja za budući rad fabrika naglasivši da je predstojeći remont naročito bitan zbog značajnih investicija”, prenosi fabrički Informator.

- Prisutni članovi sindikata i poslovodstva su svesni da se zarade petrohemičara nisu menjale od 2010. goidne, pošto su prethodno 2009. godine skoro prepolovljene, te da su zbog rasta troškova života u prethodnom periodu značajno obezvređene, navodi se u fabričkom Informatoru.

Poslovodstvo Petrohemije naglasilo je i “da bi eventualno neizvršenje ili odlaganje remotnih aktivnosti ugrozilo realizaciju investicija i dovelo u pitanje budući rad fabrike” kao i “ da bi eventualno odlaganje starta fabrike posle remonta, zbog produženih remontnih aktivnosti ili bilo kojih drugih razloga moglo da ugrozi i rad drugog privrednog subjekta od značaja za državu – NIS Rafineriju nafte u Pančevu”.

Sva tri reprezentativna sindikata u Petrohemiji najavili su dolazak na “zbor Petrohemičara” u Etilenu, gde će prema najavama od njih biti zatraženo da podrže zahtev da plate budu uvećane za 50 odsto. Na taj sastanak inicijatori su pozvali i sve Petrohemičare, a mnogi radnici su i lično ove nedelje potpisivali zahtev.
MarketingNajnovije vesti