Ekonomija

Poštari danas protestuju zbog loših zarada

Izvor: 
Večernje novosti Čet, 16/06/2016 - 08:31Samostalni sindikat poštanskih radnika Srbije najavio je da će danas, 16. juna, u 14 časova ispred Glavne pošte u Beogradu održati protest, jer su radnici nezadovoljni visinom zarada, uskraćivanjem prava na godišnji odmor i načinom na koji se rešavaju stambene potrebe zaposlenih.

Predsednik samostalnog sindikata poštanskih radnika, Zoran Pavlović, kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je Pošta Srbije jedino javno preduzeće koje je tokom prošle godine ostvarilo dobit od 25 miliona evra, dok se zarade radnika kreću od 33 do 38 hiljada dinara i poslednjih nekoliko godina imaju realan pad.

Obim posla je sve veći, troškovi života rastu, dok je dobit preduzeća sve veća, a zarade zaposlenih sve manje, rekao je Pavlović.

On je naveo da se zaposlenima uskraćuje i pravo na korišćenje godišnjih odmora, da veliki broj zaposlenih nije po nekoliko godina koristilo odmor, a uzrok toj pojavi, kako je objasnio, jeste „višak pisara, a manjak poštara".

Na konferenciji se moglo čuti i da se ništa ne preduzima na rešavanju stambenih problema zaposlenih, dok Pošte Srbije raspolažu s praznim stanovima i stanovima koji se bespravno koriste.

Istaknuto je i da ne postoje razlozi za postojanje radnih mesta savetnika i specijalnih savetnika, kao i da među savetnicima ima i sindikalnih vođa, a da radno mesto savetnika dobijaju oni koji su smenjeni sa direktorske pozicije, sa platom od 70.000 dinara.

Najavljeno je i da će, ukoliko zahtevi sa protesta ne budu prihvaćeni, među kojima je: povećanje zarada za 20%, isplata zarade do kraja juna, ukidanje radnih mesta savetnik i specijalni savetnik, Samostalni sindikat poštanskih radnika stupiće 21. juna u štrajk.

 
MarketingNajnovije vesti