Poljoprivreda

Rekordan rod pšenice

Izvor: 
Agencija Beta Sre, 20/07/2016 - 13:08Ovogodišnji rod pšenice u Srbiji veći je za oko 20 odsto u odnosu na 2015. godinu i požnjeveno je oko 2,88 miliona tona ratarske kulture, izjavio je danas šef odseka za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede Milan Čuplić.

On je na sednici pododbora Skupštine Srbije za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim-najnerazvijenijim područjima kazao da je pod pšenicom ove godine posejano 295.000 hektara, što je neki višegodišnji prosek, ali da je prosečan prinos pšenice bio oko 4,8 tona po hektaru.

Možemo reći da su ovo rekordni rezultati, imajući u vidu da se površine pod pšenicom nisu menjale, jer se ta kultura u Srbiji obično seje na oko 600.000 hektara. Ovo su zvanični podaci, ali procene stručnjaka kažu da je rod sigurno još i veći, kazao je Čuplić.

Prema njegovim rešima, ovogodišnji rod pšenice potpuno će zadovoljiti domaće potrebe, dok će za izvoz na raspolaganju biti oko 1,5 miliona tona hlebnog žita.

On je podsetio da je 2015. za izvoz bilo na raspolaganju 1,1 milion tona pšenice, a glavna tržišta su bila zemlje CEFTA regiona (BIH, Crna Gora, ,Makedonija, Albanija) gde se inače izvozi 55 odsto, dok se ostatak izvozi u EU i to najviše u Rumuniju.

Čuplić je dodao da je u Srbiji trenutna cena pšenice oko 14 do 15,5 dinara za kilogram, a da procene pokazuju da je cena proizvodnje hlebnog žita oko 10 dinara za kilogram.

Milenković je naglasio i da se očekuje da će značajna količina pšenice ovogodišnjeg roda zbog niske otkupne cene završiti kao stočna hrana, jer je cena kukuruza visoka.
 
Opširnije o rekordnom rodu pšenice u 2016. pročitajte ovde.
 MarketingNajnovije vesti