Ekonomija

Rusi zainteresovani za pančevačku Petrohemiju - ali nije u njihovim planovima razvoja

Pančevo, Čet, 24/10/2019 - 08:10
Vladimir ĐokovićPrvi zamenik generalnog direktora "Gaspromnjefta" i predsednik Odbora direktora NIS Vadim Jakovljev potvrdio je spremnost "da bude razmotrena mogućnost učestvovanja na tenderu za "Petrohemiju", ako ga Vlada Srbije raspiše".
 
"Odluka će zavisiti od uslova koji budu ponuđeni", prenose njegovu izjavu Večernje novosti. 
 
On je istakao da je to ozbiljna odluka koja treba da bude zajednička za oba akcionara NIS - i "Gasprom njeft" i Republiku Srbiju.
 
"Imamo usvojenu Strategiju razvoja i u ovom trenutku učešće u "Petrohemiji" nije njen deo" - kazao je Jakovljev.
 
"Pančevačka Rafinerija i HIP "Petrohemija su povezani u delu proizvodnje, tako da smo mi zainteresovani da "Petrohemija" stabilno, pouzdano radi i da se razvija. Za nas je to mogućnost da efikasno prodajemo deo svojih proizvoda iz Rafinerije u Pančevu", rekao je Jakovljev, a prenose Novosti.
 
Kako je Jakovljev je ocenio "kupovina "Petrohemije" u trenutnom stanju kao investicija nema smisla, nego da treba razmotriti mogućnost modernizacije pogona".
 
"Ako procenjujemo "Petrohemiju" kao biznis u postojećim uslovima i stanjem, ulaganje u Petrohemiju samo zato da bismo dobili povraćaj u tom biznisu koji ona vodi sada, takve investicije neće biti efikasne - napomenuo je Jakovljev.
 
 "Petrohemija" kao biznis, kao objekat u koji treba da ulažemo, za sada nije zanimljiv. Možemo da razmatramo nove investicije, pre svega u izgradnju postrojenja za polipropilen. To je veliki projekat koji bi koštao oko 150 miliona evra, pa bi zato i odluka o tom ulaganju bila ozbiljna. Ako NIS preuzme obaveze za ulaganje u tom iznosu, kompanija treba da poseduje mogućnost da realizuje taj projekat, da odgovara za njega i da dobije odgovarajući dohodak od uloženih investicija", objasnio je on. 
 
Govoreći o NIS-u Jakovljev je istakao da ta kompanija sada predstavlja regionalnog lidera.
 
"Reč je o kompaniji koja ima jasnu Strategiju razvoja, investicione prioritete, i koja zauzima dostojno mesto u grupi kompanija "Gasprom njeft". U planu je završetak projekata u oblasti prerade, kao i širenje resursne baze, prvenstveno u Rumuniji. Generalno, mi vidimo razvoj NIS-a kao energetske kompanije i tražićemo dodatne mogućnosti unutar celokupnog lanca vrednosti - od geoloških istraživanja do prodaje unutar maloprodajne mreže", objasnio je Javljev. 
 
 MarketingNajnovije vesti