Petrohemija, upravna zgrada
Ekonomija

SAMOSTALNI SINDIKAT: Niskobudžetna predstava u pančevačkoj Petrohemiji, prekršen Zakon o radu

Pančevo, Uto, 27/11/2018 - 17:21
Vladimir ĐokovićPetrohemičare očekuje ukupno oko pedesetak hiljada dinara, što kroz Božičnu čestitku što kroz solidarnu pomoć – dogovoreno je prošle nedelje pa je najbrojniji sindikat „Pravda“ odustao od javnog protesta. Usledilo je javno obraćanje Sindikata inženje i tehničara (SIT - sindikalna centrala „Nezavisnost“) u kome je generalni direktor optužen da diskriminiše pojedine sindikata i najavljeno da će biti zatražena njegova odgovornost. Sada se o jednomesečnim događajima u Petrohemiji javno izjasnio i tamošnji Samostalni sindikat.

Samostalci su ocenili da se radilo „niskobudžetnoj predstavi za široke mase“.

- Za razliku od prošlogodišnjih događanja u vezi solidarne pomoći, u kojima su reprezentativni sindikati Petrohemije išli sa zajedničkim stavovima što je naišlo na odobravanje svih zaposlenih u Petrohemiji koji vape za saradnjom sindikata i jedinstvom po pitanjima poboljšanja socijalno materijalnog položaja SVIH zaposlenih u Petrohemiji, ove godine nije bilo tako. Iako su na stolu Generalnog direktora bili zahtevi SIT-a i Samostalnog sindikata od juna meseca meseca a koji su ponovljeni i u julu mesecu, generalni direktor je odlučio da ignoriše ova dva sindika i započne razgovore zakazavši tajni sastanak samo sa sindikatom „Pravda“ za 02.11.2018. godine. Nakon reakcije naša dva sindikata , gen. direktor je zakazao sastanak sa svim reprezentativnim sindikatima, uprkos protivljenju predsednika sindikata „Pravda“. Dogovoreno je da do 15.11.2018. godine dobijemo odgovor na sve naše zahteve inače će sindikat  „Pravda“ organizovati proteste ispred glavne upravne zgrade. Bezrezervno smo dali podršku za organizovanje protesta jer je već jednom bilo vreme da se organizuje protest u organizaciji najvećeg sindikata, a ne da se svaki protest minira, objašnjava se iz sindikata Samostalaca.                                                                                       

Tumačenje Samostalnog sindikata je da se već posle predloga generalnog direktora Velimira Unkovića da se solidarna pomoć isplati – znalo da „od protesta neće biti ništa“.

- Inače mišljenje Samostalnog sindikata je da se moralo ući u proteste, bez obzira što je dobijena  Božićna čestitka, kad joj vreme nije, i solidarna pomoć unapred, da se morala poslati poruka nezadovoljnih radnika Petrohemije. To je morao da bude protest koji bi pokazao jedinstvo u kolektivu na kome bi i poslovodstvo trebalo da stane ispred upravne zgrade zajedno sa svim predstavnicima reprezentativnih sindikata i da na taj način da podršku svojim zaposlenima, navodi se u informatoru Samostalnog sindikata Petrohemije.

Samostalci podsećaju da već nekoliko godina predlažu većinskom sindikata „Pravda“ da se „ide i ka zaustavljanju proizvodnje“ i dodaju „ali predsednik sindikata „Pravda“ beži od bilo kakvog protesta kao đavo od krsta, a to je jedini način da se ostvare prava Petrohemičara“. Samostalci tvrde da je zaključivanje sporazuma sa samo jednim sindikatom a ne sa svim sindikatima što je odluka Rade grupe za petrohemijski kompleks – stvoren dokument koji nema pravno dejstvo.

- Ovu idilu i scenario kvari to što je prekršen Zakon o radu čl.18. i Kolektivni ugovor članove 136. i 141. Koliko smo upoznati, a nešto malo i jesmo, ovo predstavlja krivično delo. Svesno krše zakon i ulaze u priču, po principu „ja tebi vojvodo, ti meni serdare“, čuvaju leđa jedno drugom. Možda je razlog uzajamna ljubav gen. direktora i „omiljenog“ sindikalca, kućnog, koja datira sa proslava dana fabrika,  gde su zaposleni imali prilike da prisustvuju sedenju u krilu, grljenju i drugim  emocijama koje ne ispoljavaju ljudi tih godina i tog statusa, pogotovo ne na javnim skupovima, navodi Samostalni sindikat.
MarketingNajnovije vesti