Rafinerija nafte Pančevo Foto: A. S.
Ekonomija

Sindikat Rafinerije nafte Pančevo pokreće postupak za utvrđivanje beneficiranih radnih mesta u pojedinim postrojenjima

Izvor: 
Sindikat RNP Uto, 19/05/2020 - 19:11Sindikat Rafinerije nafte Pančevo je uputio poslodavcu inicijativu za pokretanje postupka utvrđivanja radnih mesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem na Postrojenju za duboku preradu RNP. Zaposleni na ovom Postrojenju obavljaju teške poslove, koji potencijalno mogu biti štetni po zdravlje, zbog čega je Sindikat mišljenja da njihova sposobnost za obavljanje profesionalne delatnosti tokom godina rada može biti ugrožena, i pored primene svih propisanih mera zaštite. Iz tog razloga, Poslodavcu je predloženo da, pored ranije prepoznatih radnih mesta, i radna mesta Operater krana, Operater transporta i opreme, Operater za sečenje koksa i Operater reaktorskog boksa budu utvrđena kao beneficirana.

Istovremeno, Sindikat je ponovio inicijative za utvrđivanje radnih mesta sa beneficiranim stažom u Energani i u Vatrogasnoj jedinici RNP. Kada je reč o Energani, poslodavcu je predočeno da postoje uslovi za utvrđivanje beneficiranog staža na radnim mestima Operater proizvodnje električne energije, Operater turbogeneratora, Operater kotlova i Spoljni operater. U Vatrogasnoj jedinici zahtev se odnosi na radna mesta Komandir vatrogasne jedinice, Vođa smene, Vatrogasac i Vozač vatrogasnog vozila.

Oparvdanost i osnovanost podnetih inicijativa je neupitna, i Sindikat RNP će u direktnim razgovorima sa predstavnicima poslodavca nastojati da se po ovom pitanju hitno reaguje i na taj način dodatno zaštite prava radnika koji rade na navedenim radnim mestima, na kojima obavljaju naročito teške i po zdravlje potencijalno opasne poslove.

 

 
MarketingNajnovije vesti