PORESKE OLAKŠICE

Što više umanjiti komunalne naknade

Izvor: 
013info Uto, 04/08/2015 - 15:49
Nove podsticajne mere tiču se smanjenje poreskih stopa na imovinu, naplatu parkinga i iznošenja smećaNa osnovu zaključaka Privrednog saveta grada Pančeva, predložene su dodatne podsticajne mera za privrednike. Gradonačelink Saša Pavlov objašnjava da su ove olakšice namenjen privrednicima koji već rade u gradu, kako bi oni zadržali isti nivo poslovanja ili povećali obim proizvodnje.

U cilju oživljavanja  poslovnih aktivnosti u centru grada predloženo je da u prvoj, odnosno crvenoj zoni, parking bude besplatan nakon 16 časova.

Privrednici koji poseduju velike objekte plaćaju ogromne naknade na ime sakupljanja i odvoženja komunalnog otpada, bez obzira da li tu površinu zaista i koriste. Ideja je da se ova naknada što više umanji kako bi odgovarala realnoj situaciji.

Novosnovana preduzeća u prve dve godine oslobođenu su plaćanja firmarine. Gradonačelnik Saša Pavlov objašnjava da su ove mere osmišljene upravo za lokalne investitore.

– Da bi ove mera bile što bolje osmišljene  potrebno je da ove mera dobiju određeni plan kao i saglasnosti pre svega poreske administracije , pa zatim i javno komunalnih preduzeća čija je naplata komunalih usluga vezana rad privrednih subjekata. Moramo proveriti i kakve će efekte na punjenje budžeta imati podsticajne mere – dodaje on.

 

Predviđeno je i smanjene stope poreza na imovinu nad nepokretnostima na teritoriji Grada što će imati direktan uticaj na povećanje procenta naplate poreza.

Porez umanjen za 50 odsto u prve dve godine poslovanje plaćaće investitori koji ulažu u nove proizvodne kapacitete, tačnije grade nove objekte ili koriste braunfild zone, na najmanje 2 hiljade kvadratinih metara i zapošljavaju najmanje 50 ljudi.

 

– Neće to biti neke strateški velike mere koje će uticati na punjenje budžeta, ali će biti od koristi malim i srednjim preduzećima u gradu da zadrže postojeći broj radnika ili povećaju obim proizvodnje. Takođe ove mere biće i magnet koji će privlačiti domaće i strane investitore, a uticaće na proširivanje proizvodnje već postojećih privrednih subjekata – izjavio je Pavlov.

 

Planirano je i osnivanje fonda za razvoj poljoprivrede. Prvo će biti formiran tim koji će definisati model fonda, program i ciljeve.

Gradonačelnik Pavlov očekuje da će do septembra podsticajne mere biti formalizovane kroz odgovrajuće odluke Gradskog veća kao i da će biti usvojene u Skupštini.

Nemanja Kranjc
MarketingNajnovije vesti