EKSKLUZIVNO!

U najavi krivične prijave i nova televizija

Izvor: 
013info Čet, 13/08/2015 - 18:40
Hoće li biti krivičnih prijava zbog privatizacije RTV Pančevo? Osniva li se u Pančevu još jedna televizija? Koliko (ne)zaposlenih čeka novog gazdu, koji je veoma zauzet ovih dana? Hoće li građani Pančeva biti informisani o dešavanjima u gradu?Radio-televiziju Pančevo za cenu 58 evra veću od početne, tačnije 87 hiljada 200 evra kupio je Radoica Milosavljević, kruševački  biznismen, nekadašnji zamenik gradonačelnika i dugogodišnji funkcioner SPS-a. Komisija Agencije za privatizaciju, kao nepotpune, odbacila je ponude  lokalnog internet provajdera „MadNet” i  beogradske firme Entertainment Media Group, jer nisu uplatili depozit u visini od 10 odsto procenjene vrednosti za učešće na javnom nadmetanju.

I pored brojnih pokušaja do novog vlasnika RTV Pančevo, Radoice Milosavljevića nismo uspeli da dođemo. Na mobilni telefon nije se javljao, a u firmi za proizvodnju i promet plastične ambalaže „Sloga“, čiji je vlasnik, sekretarica nam je odgovorila da je ovih dana veoma zauzet, da je više u Beogradu nego u Kruševcu i da će se od nedelje javiti za komentar o kupovini RTV Pančevo. Ovakav odgovor nije iznenađujući,  jer se potencijalni medijski magnat prijavio za kupovinu desetak medijskih kuća i novinske agencije Tanjug. Potražili smo ga i na adresi kruševačkog odbora Socijalističke partije Srbije u kojoj smo nezvanično saznali da još uvek ima člansku kartu socijalista, ali da u prostorije ove stranke više i ne navraća. Ni do Pančeva još uvek nije dolazio.

Jedan od ponuđača, koji je želeo da postane vlasnik pančevačkog elektronskog medija, ali u tome nije uspeo, zastupnik Entertainment Media grupe, Zlatko Majdak  izrazio je sumnju u regularnost prodaje RTV Pančevo i najavio pokretanje krivičnih prijava protiv Agencije za privatizaciju. “Postoje ozbiljni propusti u procesu privatizacije Radio-televizije Pančevo i za to imamo dokaze. Naš pravni tim podneće krivične prijave protiv odgovornih lica u Agenciji za privatizaciju. Počev od 24. jula u pet navrata pismenim putem obratili smo im se sa zahtevom za pomeranje datuma aukcije, ali je Agencija naše dopise ignorisala i do danas nismo dobili  odgovor ni na jedan naš mejl. Razlozi zbog kojih smo tražili pomeranje roka aukcije su nepotpuno utvrđeno stanje i nepotpuna dokumentacija, koju smo dobili od Agencije, kao i nedefinisan broj zaposlenih koje preuzima novi vlasnik“ – izjavio je Majdak za 013info. On tvrdi da je Agencija morala da pomeri rok aukcije dok ne upotpuni dokumentaciju traženim informacijama i dodaje: „Ovde se jasno vidi da je nečija želja bila da se RTV Pančevo proda Radoici Milosavljeviću, a ne da država mogućim javnim nadmetanjem dobije veću cenu za ovaj medij.“ Majdak kaže da je njegov cilj bio unapredjenje RTV Pančevo kao modernog nestranački obojenog regionalno-lokalnog medija. Budući da je planirao ulaganje značajnih sredstava u opremu i modernizaciju programa Majdak  je ekskluzivno za 013info izjavio da ne odustaje od televizije  u Pančevu: “Pripremamo dokumentaciju za otvaranje nove televizije u Pančevu. Reč je o televiziji u kablovskom sistemu.”

Zastupnik Madneta, Nenad Orlić posle prodaje RTV Pančevo izjavio je novinarima ovog medija da će biti aktivan u daljem postupku, jer je Komisiji za privatizaciju uputio žalbu u kojoj je prigovor na postupanje i da očekuje odgovor. On smatra da procedura nije prekršena kao što je navedeno u rešenju o odbacivanju prijave MadNeta.                           

Novog vlasnika u Radio-televiziji Pančevo sačekaće šestoro zaposlenih, jer je 57 radnika ove medijske kuće pre privatizacije uzelo otpremnine. I pored toga, veliki broj ljudi ostao je na radnim mestima i trudi se da održi postojeću programsku šemu i na radiju i na televiziji, rekla je direktorka RTV Pančevo, Tatjana Jelesić. „Od šesdesettroje zaposlenih za socijalni program prijavilo se 59 zaposlenih, ali jedna prijava je odbijena, a jedna osoba se predomislila, pa je firmu uz otpremninu od dvesta evra po godini staža napustilo pedesetsedmoro zaposlenih. Program normalno funkcioniše i do zvaničnog preuzimanja od strane novog gazde imamo podršku Grada“ - kaže Jelesić. To nam je potvrdio i gradonačelnik Saša Pavlov, koji je za 013info izjavio da je prerano davati komentare o privatizaciji gradskog elektronskog medija,  jer je RTV Pančevo samo uslovno prodata i treba sačekati da sve bude formalno-pravno završeno. „Važno je da RTV Pančevo nastavi da emituje signal i da građani redovno budu informisani o dešavanjima u gradu. Grad će verovatno kroz programsko-projektno finansiranje obezbediti materijalna sredstva za informisanje građana“ – rekao je Pavlov.

U naredne dve nedelje novom vlasniku RTV Pančevo predstoji provera dokumentacije, uplata  novca i potpisivanje kupoprodajnog ugovora. Do tada će stvari biti mnogo jasnije. A kakva sudbina čeka još jedan pančevački medij saznaćemo već u utorak, 18. avgusta za kada je zakazna prodaja nastarijeg nedeljnika na Balkanu „Pančevac“, koji je već jednom prošao kroz agoniju zvanu „privatizacija medija“.

Dragana Lalović
MarketingNajnovije vesti