Raste nezaposlenost u prosveti

Višak radnika i u pančevačkim školama

Pančevo, Uto, 18/08/2015 - 19:37
Mirjana MarićNa zvaničnoj stranici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja počele su da se objavljuju liste nastavnog i nenastavnog osoblja koji neće nastaviti sa radom u narednoj školskoj godini.

U ovom trenutku na spisku se nalazi 64 zaposlenih sa teritorije Pančeva. Od toga je 36 nastavno osoblje osnovnih škola, 23 srednjih i petoro zaposlenih kao nenastavno osoblje u srednjim školama. Listu sa zaposlenima za čijim radom je prestala potreba možete pogledati ovde.

Međutim, iz Ministarstva ipak poručuju da ove liste ne predstavljaju liste onih koji gube posao, već onih koji su prvi na spisku zapošljavanja u školama gde postoji potreba za određenim kadrovima.

Ovo je zvanično saopštenje:

''Liste osoba za čijim je radom prestala potreba delimično ili u potpunosti, bilo ove ili prethodnih godina, a koje su objavljene na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nisu liste za otpuštanje, već naprotiv osobe koje se nalaze na listama će imati prednost pri zapošljavanju. To nije lista onih koji čekaju na otpuštanje, već onih koji čekaju na zapošljavanje u nekoj od škola gde postoji potreba za novim radnim mestima.

Liste tehnoloških viškova predviđene su Posebnim kolektivnim ugovorom kao rezultat dogovora sa sindikatima i predstavljaju dodatnu zaštitu prava zaposlenih u prosveti. Prethodnih godina ove liste nisu blagovremeno i na pravi način formirane što je u praksi usporavalo ili onemogućavalo primenu. Na poslednjim razgovorima sa sindikatima, obećano je da će ove liste na vreme biti objavljene kako bi i zaposleni u prosveti i sindikati mogi da provere da li su prava zaposlenih zaštićena. Na ovaj način Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja još jedan put potvrđuje da ispunjava ono što je obećano u dogovorima sa sindikatima.''

 

 
MarketingNajnovije vesti