zemljište
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

Vlada Srbije uvodi red u izdavanje poljoprivrednog zemljišta

Izvor: 
Beta Čet, 17/03/2016 - 14:55Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je u četvrtak, 17. marta da je Vlada Srbije čvrsto rešena da uvede red u izdavanje poljoprivrednog zemljišta i apelovalo na lokalne samouprave da poštuju zakonske obaveze i da svoje godišnje programe korišćenja zemljišta donesu u zakonom propisanom roku do 31. marta 2016. godine.

Kako je navedeno u saopštenju brojne lokalne samouprave su višegodišnjim kršenjem zakonskih obaveza i nedonošenjem godišnjeg programa za korišćenje poljoprivrednog zemljišta dovele do toga da poljoprivrednici ostanu bez zemlje. Kako bi se ovaj problem rešio nedavno su usvojene izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje jasno određuju kazne, kako prema uzurpatorima, tako i prema opštinama koje neodgovorno upravljaju državnom imovinom.

Ministarstvo napominje da je zaključak Vlade, donet 11. marta, kojim se preporuču lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste do početka maja i da istovremeno plate naknadu za njeno korišćenje, samo prelazno rešenje do primene novih zakonskih odredbi.

Agroekonomske 2016/2017 godine počeće da se primenjuje novi zakon koji će staviti tačku na decenijske zloupotrebe državnog zemljišta i nanošenje enormne štete u republičkom, pokrajinskom i lokalnim budžetima, saopšteno je iz Ministarstva poljoprirede.

Više o ovoj temi čitajte na sledećem linku.
MarketingNajnovije vesti