Zatvor Foto: pixabay
Hronika

Iz vršačkog pritvora do sada 50 internet suđenja

Izvor: 
Tanjug Sre, 29/04/2020 - 13:43

U specijalnoj pritvorskoj jedinici u Vršcu od uvođenja vanrednog stanja bilo je sedamdesetak pritvorenika koji su kršili mere samoizolacije, održano oko 50 internet suđenja, a danas je tu osam ljudi sa izrečenom pritvorskom merom.

"Počeli smo sa radom 18. marta, radi se non-stop, a trenutno je na brojnom stanju osam lica koje su Osnovni sudovi zbog kršenja mera samoizolacije poslali kod nas u ustanovu", rekao je za Tanjug šef vršačke specijalne pritvorske jedinice KPZ Pančevo Aleksandar Paprić.

Najviše tokom vanrednog stanje u pritvoru u Vršcu u jednom trenutku bilo je 55 pritvorenika.

"Ukupno je do sada kroz pritvor u vanrednom stanju prošlo sedamdesetak lica a ovde su ih rešenjima slali osnovni sudovi iz cele Srbije, odavde su urađena i prva internet suđenja kojih je do sada bilo oko 50", kaže on.

Dodaje da je u zgradi pritvora da bi se omogućilo internet suđenje formirana maltene nova sudnica.

"Postavljene su kamere, uspostavljena internet veza sa sudovima, a sve je rađeno iz naše ustanove pritvora po prvi put u Srbiji", kaže on.

Vršački pritvor koji se nalazi odmah iz zgrade Osnovnog suda u tom gradu nije radio od kada je u Pančevu počeo da radi novoizgrađeni Kazneno popravni zavod.

Ministarstvo pravde je objekat aktiviralo zbog posebnih potreba i obezbeđivanja uslova u vanrednom stanju, i to kao prvi specijalni pritvor u Srbiji.

"Uslovi u objektu su dobri, pa je moglo da se krene odmah, tokom pandemije imamo veliku podršku uprave da bi se zaštitili", rekao je Paprić.

Dodaje da su preduzeli sve mere koje je struka predlagala, da se česte vrše dezinfekcije, stalno nose zaštitne maske i rukavice.

"Primenjena je klasična vojna doktrina - što više hlora, što više dezinfekcije, što više pranja ruku i što više pranja svih površina kuda se prolazi - mislim da je to spasilo i nas i ljude koji su bili u pritvoru, jer niko nije zaražen virusom", dodao je on.
MarketingNajnovije vesti