Mrtva riba Tamiš
Hronika

OPREZ: Pojavili se sakupljači ošamučene ribe na Tamišu – postoji mogućnost da je TOKSIČNA

Pančevo, Pon, 06/07/2020 - 14:19
Vladimir ĐokovićVeć više dana procenat kiseonika u vodi Tamiša je ispod minimuma za opstanak riba pa se ošamućena jata riba nabijaju uz obalu i kej tražeći kiseonik što neki koriste da tu ribu prikupljaju, potvrdio je za 013info.rs predsednik Udruženja sportskih ribolovaca Tamiš Dragan Milenković.

„Takva riba je već počela da luči toksine, iako živa već je u početnoj fazi truljenja i opasna je za zdravlje ljudi. Naša preporuka da je građani ribu kupuju u ovlašćenim ribarnicama i prodavnicama“, rekao je on.

Kako je dodao prikupljanje ošamućene ribe iz reke, a među njima su i som, tostolobik, nešto štuke i smuđa, je kažnjivo i trebalo bi ga sankcionisati.

Tamiška voda na površini je toplija od 27 stepeni a zbog okasnelih izlivanja koja su pogodovala širenju vegetacije i algi kiseonika u litri Tamiša je 0,8 miligrama – dok je optimum da ga bude između 2 i 5 miligrama.

„Danas je Tamiš kod Pančeva i uzvodno obišla nadležna pokrajinska inspektorka Jelena Popović. Mislim da će situacija početi da se popravlja kada dođe do pada nivoa Dunava a na Tamišu bi ovakva situacija mogla da potraje 2-3 nedelje“, kaže Milenković.

Naime sa padom nivoa Dunava, Tamiš bi počeo da otiče a onda bi se ispraznili i tamiški kubici u kojima narasta vegetacija a sa njom stižu i alge.

Pre nekoliko dana Ribolovački savez Vojvodine uzorkovao je Tamiš na više mesta, pa i u Pančevu, a rezultati analiza sa Univerziteta u Novom Sadu se očekuju.  

 
MarketingNajnovije vesti