Justicia Foto: pixabay
Hronika

Pančevački fotoreporter dočekao pravdu - izložba fotografija Pančevo u ratu 1999. dobila sudski epilog (FOTO)

Izvor: 
013info Pon, 11/01/2021 - 10:06

Nakon sedam godina suđenja presudom Apelacionog suda potvrđeno je da je Narodni muzej u Pančevu na izložbi "Pančevo u ratu 1999. godine", u junu 2014. povredio autorska prava Zorana Jovanovića Mačka, fotoreportera "Večernjih novosti".

Naime, Jovanović je Muzeju na CD-u dao 31 fotografiju u maloj rezoluciji, kako bi oni izabrali koju će od njih da izlože. Tom prilikom Jovanović se čak dogovorio i da te fotografije pokloni Muzeju. Nakon toga, po rečima Zorana Jovanovića, oni se nisu javljali da bi kasnije saznao kako je izložba otvorena. Fotografije su urađene sa tih fajlova niske rezolucije, izložene i vrlo su loše izgledale. Na otvaranje nije ni pozvan.

Vrlo brzo, nakon otvaranja, Jovanović je shvatio da se na legendama, uz fotografije nije ni nalazilo njegovo ime, niti su dela nosila nazive koje im je dao.

Postavka u Muzeju je trajala dva dana, izložba je zatvorena, a sudski proces se rastegao na sedam godina.

- Lično sam želeo da upravo Muzeju poklonim fotografije, a desilo se da su mi ih ukrali, dali autorstvo nekom drugom, preinačili nazive, veoma loše ih izradili, kod trećeg lica i sve to izložili da drugi vide. Na taj način su mi ukaljali profesionalni ugled, kaže Zoran Jovanović.

Na sličan način povređena su tada i autorska prava našeg pokojnog kolege Bogdana Petrova.

Zoran Jovanović nam je pokazao i kako je izgledala jedna od izloženih fotografija:

A zapravo bi trebalo da izgleda ovako

 

Fotografiju koja se zove "Milosrdni anđeo 1999 dim grad III" preimenovali su u "Dim iz rafinerije nad Pančevom".

 

- Ovakvim ponašanjem, niko nije imao novčanu ili bilo kakvu drugu ličnu korist, a nemili sled događaja pokrenut je jer su oni koji su bili odgovorni za postavljanje izložbe nestručno i neodgovorno radili svoj posao, smatra Jovanovć.

Narodni muzej Pančevo mora po presudi da isplati Jovanoviću novčanu naknadu.

 
MarketingNajnovije vesti