Smeće kod pančevačke zelene pijace Foto: privatna arhiva
Hronika

PANČEVO: Da li će deponija kod Zelene pijace zatvoriti lokale?

Pančevo, Sre, 08/08/2018 - 09:09
Vladimir Đoković


Plato kod Zelene pijace nalazi se između Doma omladine, Istorijskog arhiva i glavne pančevačke pijace. Već nekoliko godina tu je svakodnevno u prepodnevnim satima buvlja pijaca. Iza koje ostaje otpad što smeta vlasnicima lokala na tom platou.

- Na platou “Zelena Pijaca”, neposredno iza gradskog arhiva i Maksija grad je dozvolio formiranje buvlje pijace zarad socijalnog mira činećii ustupak siromašnom sloju stanovništva. Ono što ugrožava nas kao preduzetnike koji plaćaju porez jeste deponija koja je nus-proizvod ovakvih odluka. Plato na kojem sve ovo odigrava je plaćen parama vlasnika lokala. Ovo je trebao da bude uređen urbanizovan prostor. Danas nebrigom i nečinjenjem gradske vlasti imamo situaciju da se na mestu platoa nalazi deponija i javni toalet. Na samo nekoliko metara od restorana “Padrino” nalazi se ograda oivičena tujama koja ce kompletnom svojom dužinom koristi za vršenje nužde prodavaca. Deo robe koja se prodaje je sakupljan iz gradskih kontejnera i ono što se ne proda ponovo završava na zelenim površinama formirajući deponiju.Da li je ovo još jedna godina preduzetništva u kojoj će preduzetnici i vlasnici lokala morati da se povuku, zatvore svoje lokale i sačakaju da deponija prekrije sve nas? Da nas koji redovno plaćamo porez porazi nemar prljavština i prodavci ukradene robe, navodi se u svojevrsnom otvorenom pismu koje nam je u ime vlasnika više lokala poslato u ime restorana “Padrino”.

Sa problemom smo upoznali i člana Gradskog veća zaduženog za komunalnu oblast Miša Markovića.

- Plato kod Zelene pijace je javna površina, i nije pijaca. Kad građani ili Istorijski arhiv koji je u blizini prijave da postoji divlja deponija na tom prostoru inspekcija izda nalog i JKP Higijena deponiju ukloni. To se ne dešava često. Taj plato je davno planiran za pijacu pernatih životinja. Što se postavljanja wc-a tiče, tu nema pijačne prodaje, pa nema ni osnova da se postavi ni prenosni wc, rekao je Marković.

A preduzetnici u svojevrsnoj žalbi za koju kažu da su je poslali i na gradske adresa daju i predloge kako da se problem reši.

- Za početak permanetna briga o higijeni platoa, što podrazumeva da se konstantno čisti i održava, najmanje jednom nedeljno.  Ovaj plato bi mogao svojom korisnijom namenom da umesto rugla grada bude koristan svojim građanima. Jedna od ideja koja nije doćekala svetlost dana jeste da se plato upotrebi za izmeštanje dela tezgi koje se bave prodajom garderobe, smatraju vlasnici lokala.

Oni ocenjuju i da “sposobna gradska vlast može sa lakoćom da nađe solomonsko rešenje”. Pored uklanjanja deponija smeća i stalnog održavanja higijene na platou predlažu i uklanjanje buvlje pijace i nalaženja nove i korisnije namene za plato Zelene pijace” – zaključuju obraćanje vlasnici lokala.
MarketingNajnovije vesti