Azotara Pančevo glavni ulaz
Hronika

PANČEVO: Dva lica nepravosnažno osuđena na po godinu dana "kućnog zatvora" uz elektronski nadzor zbog nesreće u Azotari u kojoj je radnik poginuo

Izvor: 
013info Čet, 24/02/2022 - 16:10Povodom informacije od srede, da su dva lica osuđena na po godinu dana zatvora zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti u periodu od 27. 12. 2016. do 4.1. 2017. godine, usled čega je jedan radnik Azotare poginuo dok je jedan povređen, obratili smo se Osnovnom sudu u Pančevu i od njih dobili odgovor.

- Presudom koju je Osnovni sud u Pančevu doneo 26. januara okrivljeni A.I. (1976) I T.R. (1965) su svaki ponaosob oglašenim krivim zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti iz člana 288 stav 4 u vezi sa čanom 280 stav 3 u vezi sa stavom 2  Krivičnog zakona i oba okrivljena lica su osuđena na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, koja će se izvršiti tako što će je okrivljeni izdržavati u prostorijama u kojima stanuju sa primenom elektronskog nadzora, rečeno je za portal 013info iz Osnovnog suda u Pančevu.

Iz Osnovnog suda upozoravaju da ova presuda još uvek nije postala pravosnažna.

​U HIP Azotari se 4. januara 2017. godine nešto posle 12 sati dogodila se nesreća u pogonu Karbamid kada je došlo do proboja dihtunga, a, kako je tom prilikom izjavila Gordana Vasojević, tadašnji šef službe zaštite životne sredine, radnik koji je bio u neposrednoj blizini udahnuo je taj amonijak i preminuo

Podsetimo, juče je iz Osnovnog tužilaštva u Pančevu saopšteno da je Osnovni sud u Pančevu osudio na po godinu dana zatvora rukovodioca pogona I.A. i tehničara proizvodnje R.T. u pogonu “Karbamid” HIP “Azotare” zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti u periodu od 27. 12. 2016. do 4.1. 2017. godine, usled čega je jedan zaposleni poginuo dok je jedan povređen.

Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu je saopštilo da u navedenom vremenskom intervalu optužena I.A.(1976), kao rukovodilac pogona “Karbamid” u HIP “Azotara” DOO nije donela Uputstvo za pranje amonijačnih refluksnih linija na prvom apsorberu kondenzatom, već je dana 27.12.2016. godine odobrila startovanje pogona “Karbamid” o čemu nije bio obavešten “PED INSPEKT” DOO Beograd kao Imenovano telo koji je cevovod AL 220 razvrstao u kategoriju II sa visokim nivoom opasnosti i da na navedenom cevovodu nije izvršen propisani nadzor i kontrola izvedenih radova sanacije zbog čega nije mogao biti pušten u funkciju, dok je optuženi R.T. (1965) na radnom mestu kao tehničar proizvodnje u pogonu „Karbamid“, zadužen za svakodnevnu kontrolu ispravnosti instalacija i uređaja i obaveštenja tehničara održavanja radi saniranja istih 4.1.2017. godine propustio da o kvaru obavesti tehničara održavanja, što nije učinila ni optužena I.A, niti su naložili da se proces proizvodnje zaustavi.

Tužilaštvo preciziralo da je zbog neispravnog pregradnog ventila čije je nepotpuno zatvaranje cevovoda omogućilo kontakt amonijaka i voda-kondezata došlo do porasta pritiska u cevovodu i pucanja prirubničke veze na indikatoru pritiska amonijaka, što je imalo za posledicu da radnik G.P. zadobije teške telesne povrede u vidu teškog oštećenja respiratornog trakta zbog udisaja amonijaka, koji je usled toga I preminuo na licu mesta, dok je drugi zaposleni S.S. zadobio lake telesne povrede.

 
MarketingNajnovije vesti