Petrohemija požar Foto: N. M.
Hronika

PANČEVO: Odložen postupak protiv Petrohemije i direktora Unkovića zbog septembarskog požara u Etilenu

Izvor: 
013info Čet, 27/01/2022 - 07:47Privredni sud u Pančevu obavestio je 013info.rs da je glavni pretres u postupku za privredni prestup a koji je pred tim sudom zbog požara na Etilenu u 2021. godini protiv HIP Petrohemije i direktora Velimira Unkovića iniciralo Osnovno javno tužilaštvo odložen. 
 
"Glavni pretres u postupaku Pk. br. 708/2021 zakazan za 25. januar 2022. godine odložen je zbog sprečenosti postupajuće sudije za 1. mart 2022. godine u 12 sati", navodi u odgovoru na interesovanje 013info.rs Prviredni sud u Pančevu. 
 
Požar u fabrici Etilen, u petrohemijskom kompleksu u Pančevu, dogodio se 3. septembra 2021. godine. 
 
Tužilaštvo je gonjenje te kompanije i odgovornog lica iniciralo postupajući po prijavi Odseka za udese Ministarstva zaštite životne sredine a zbog privrednog prestupa iz Zakona o zaštiti životne sredine. 
 
Tužilaštvo smatra da u Petrohemiji prilikom upravljanja opasnim materijama nisu preduzeli sve potrebne preventivne, zaštitne i sigurnosne mere kojima se rizik po životnu sredinu i zdravlje ljudi svodi na najmanju moguću meru, odnosno nisu postupali u skladu sa Izveštajem o bezbednosti i Planom zaštite od udesa kao ni u skladu sa  radnim Uputstvom u kome su jasno definisane radne aktivnosti pojedinačnog procesnog osoblja u postupku uvođenja i izvođenja peći u Fabrici Etilen.
 
 Optužni predlog Tužilaštvo je Privrednom sudu podnelo 16. novembra prošle godine. 
 
 Jedan od dokumenata o požaru u Etilenu u kome se navodi da je došlo do požara na procesnoj opremi, na dve benzinske peći – sačinila je pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine.

Tu se navodi da se zapalila benzinska para na prizemnoj koti ili neposredno iznad prizemne kote, a u zoni ispod instalacije peći.  Benzinska para se tu nalazila usled isticanja sirovog benzina. O isticanju se navodi da se verovatnije dogodilo na koti mosta nego pri koti tla.

Navodi se i da je odmah posle gašenja požara stručna služba Petrohemije konstatovala da nije bilo problema sa integritetom opreme, tj. nije bilo propuštanja opreme.
 
 MarketingNajnovije vesti