Hronika

PANČEVO: Škola Vasa Živković ne može sama da reši problem vršnjačkog nasilja

Izvor: 
RTS Pon, 14/10/2019 - 19:22Osnovnoj školi „Vasa Živković” u Pančevu od pre mesec dana imaju problem sa vršnjačkim nasiljem jednog učenika koji pohađa prvi razred. Roditelji su zabrinuti za bezbednost svoje dece, iako u školi kažu da preduzimaju sve mere propisane zakonom kako bi zaštitili sve đake, objavio je RTS.

Roditelji su uznemireni i uplašeni, jer kako kažu svakog dana strepe da li će im deca doživeti vršnjačko nasilje u školi. Od 16.septembra sedmogodišnje dete udara svoje drugare, ubada ih oštrim predmetom, stavlja im zemlju u usta, a jednoj devojčici je odsekao i pramen kose.

"Kao roditelji smo zabrinuti,jer nasilje eskalira iz dana u dan. Deca su nam uplašena i pitaju nas da li mogu da izostanu iz škole. Neka deca se bude noću i sve su to posledice jednog vida nasilja" kaže za RTS Nikola Radanov, roditelj.

U školi su oformili tim za zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja dece koji je procenio da se radi o trećem nivou vršnjačkog nasilja i zbog toga su preduzete i određene mere kako bi se deca zaštitila.

"Oni su imali jednu reakciju i to je bilo uključivanje roditelja deteta koje vrši nasilje u nastavu i da bude tu na nastavi.To je trajalo nedelju dana i za to vreme delimično se situacija smirila, ali nakon prestanka prisustva roditelja u školi sve se nastavilo istim tempom" ističe Igor Vanevski, roditelj.

U školi ističu da ne mogu bez pomoći drugih institucija da reše problem i zato su se za pomoć obratili Centru za socijalni rad, Ministarstvu prosvete i policiji, a školu je posetila i prosvetna savetnica.

"Dogovoreno je da pedagog i psiholog budu na svim časovima, jer roditelji tog deteta u ovom trenutku to ne mogu i da probamo da dobijemo podršku drugih institucija i da uz dete bude neki stručnjak van naše škole" kaže Danijela Đorđev, direktorka O.Š. „Vasa Živković".

U narednom periodu neophodna je još bolja komunikacija između svih roditelja i rukovodstva škole, ali i pomoć stručnih institucija kako bi deca bezbrižno,a ne pod stresom završila prvi razred.
MarketingNajnovije vesti