Hronika

PANČEVO: Službenica banke osuđena na sedam i po godina zatvora. Sa računa klijenata za sebe pribavila 23,8 miliona dinara

Pančevo, Sre, 06/11/2019 - 00:44
Vladimir Đoković


Viši sud u Pančevu prvostepeno je Jovanku Vuković Joku, bivšeg kontrolora u ekspozituru Banke Inteza oglasio krivom za krivična dela: pronevera u obavljanju privredne delatnosti u produženom trajanju i krivično delo neprijavljivanja krivičnog dela i učinioca, pa je u zbiru osudio na 7 i po godina zatvora.  

Kako se navodi u presudi koja je doneta početkom oktobra, Jovanku Vuković sud je oglasio krivom što je od 2009. godine do 28. avgusta 2017. godine u Pančevu, prisvojila novac koji joj je poveren na radu u subjektu privrednog poslovanja. I to tako što je  kao kontrolor Banke Inteza, expozitura Pančevo, vršeći transakcije uplate i isplate, neovlašćeno podizala novac sa  računa više građana - klijenata. Za sebe je tako pribavila ukupno, kaže sud, protipravnu imovinsku korist od 198.712 eva i 3.030 švajcarskih franaka, što u dinarima iznosi 23,8 miliona. Sud je konstatova da je bila svesna svog dela, htela njegovo izvršenje, i svesna da je zabranjeno.

Nju je Viši sud oglasio krivom  i zato što je avgusta 2017. godine u pismu zatražila od izvršnog direktora Banke Inteza Darka Popovića da ne prijavljuje nadležnim organima dela koja je ona izvršila - čime je izvršila krivično delo neprijavljivanja krivičnog dela i učinioca.

Za prvo delo Viši sud joj je dosudio 7 godina zatvora, a za drugo osam meseci – pa je kao jedinstvenu kaznu proglasio 7 i po godina zatvora za do sada neosuđuvanu Vuković, pravnog tehničara bez imovine.

Vreme zadržavanja,od jednog dana, uračunava se u kaznu, odlučio je sud a Banku Inteza uputio da imovinsko pravni zahtev u celini može da ostvaruje u parničnom postupku.

Presuda Jovanki Vuković za ova dva krivična dela je prvostepena, pa će ona i javno tužilaštvo koje je u ovom slučaju gonilo moći da se na nju žale.
MarketingNajnovije vesti