Sednica komisije za planove
Hronika

PANČEVO: Stanari iz komšiluka nezadovoljni projektom novog objekta u Braće Jovanovića izneli svoje primedbe Komisiji

Izvor: 
013info Sre, 10/03/2021 - 21:02
Stanari zgrade na uglu Zmaj Jovine i Karađorđeve koji osećaju da će kvalitet njihovog života biti ugrožen planiranom izgradnjom novog stambenog objekta u Ulici braće Jovanović 34-36 danas su na sednici Komisije za planove grada Pančeva izneli svoje primedbe na projekat koji je prethodno bio na javnom uvidu.

Jovan Stanković, predsednik Komisije, je na početku sednice bio jasan i objasnio koji je njihov posao i kakvi su rokovi.

Nakon dva projekta koja su predstavljena bez većih primedbi, na red je došao i projekat zbog koga je u Maloj sali Gradske uprave bilo dvadesetak zainteresovanih Pančevaca.

Predstavnik investitora, „VIT investa“ pojasnio je kakve su to izmene oni uneli u projekat, jer ovaj projekat je prošle godine odbijen, a nakon toga su članovi komisije postavili izneli svoja zapažanja. Tako smo moglu čuti da se ostave koje su planirane moraju pripojiti stanovima ili moraju  biti zajedničke prostorije, da su kote na nekim mestima u različitim mernim jedinicama i da za spoljašnje parkinge mora biti definisan natkriljeni deo.

Opet je na scenu stupio predsednik Komisije Stanković, objasnivši kako to nije običaj, ali će nakon što predstavnik investitora objasni projekat, eto, dozvoliti da i prisutni koji su podneli primedbe imaju priliku i da ih pojasne. Nije propustio da kaže ni da su primedbe jasne i kako je velika većina njih osnovana, te kako su primedbe podeljene u četiri grupe.

Naravno da su stanari iz „komšiluka“ obrazložili svoje primedbe, koje su i priložili nakon konsultacije sa stručnjacima.

Tako smo mogli čuti da su stanari nezadovoljni rastojanjem između planiranog objekta, trafo-stanicom koja bi bila smeštena ispod prostora, time što će prozori i terase gledati ka sali za fizičko Zmajeve škole, planiranom garažom, parkinzima koji nisu po propisu i ogradom koja bi neke od zadnjih ulaza učinila neupotrebljivim. Usput smo čuli i primedbe na planove višeg reda,  za koje je Stanković objasnio da nisu predmet ove sednice.

Goran Strajnić, jedan od stanara, rekao je i da se ovde radi o 120 porodica koje su kupile stanove na osnovu jedne priče, priča se menja i sada se oni osećaju ugroženi ovim projektom.

Nataša Belić, takođe stanarka u postojećoj zgradi, konstatovala je da je u odnosu na prethodni projekat usvojeno više od polovine primedbi, ali je skrenula pažnju i na to da se planiranom izgradnjom predviđa ogroman broj stanova na malom prostoru i da ipak mi nismo „Menhetn nego Pančevo“ da bi naseljenost morala biti tako gusta. Ona je skenula pažnju i na to da ni jednim planom nije bio predviđen „dvorišni krak“ i da bi ostave predviđene projektom mogle biti predmet manipulacija.

Iako to nije predviđeno, kako nas je obavestio predsednik Komisije Stanković, on je ipak, posle kraćeg razmišljanja dao reč investitoru Igoru Vukotiću koji je, po svemu sudeći, imao potrebu da se obrati stanarima pokušavajući da objasni kako se on nikada nije ponašao bahato i kako su njegovi kupci zadovoljni njegovim radom. On je objašnjavao i kako se arhitekta držao prethodnih primedbi, te kako su uneli više izmena u projekat, kako želi dobre odnose sa komšijama i da taj kraj dobije izgled kakav zaslužuje, pri tom se pozivajući i na zgradu koju su izgradili, a nalazi se u blizini.

Komisija za planove nas je nakon ovog izlaganja zamolila da napustimo salu kako bi oni mogli da obave posao na zatvorenom delu sednice, a o rezultatima tj. o tome da li će projekat biti odobren ili ne odluku će doneti nadležni sekretarijat.

 
MarketingNajnovije vesti