Deponija
Hronika

Šta će kovinski otpad u Pančevu, kad im je Smederevo bliže?

Izvor: 
013info Sub, 13/03/2021 - 08:46


Kovinski otpad od ponedeljka biće odlagan na pančevačku deponiju na dolovačkom putu, saopštilo je Ministarstvo ekologije posle sastanka koji je ministarka Irena Vujović u petak održala sa predsednicom opštine Kovin Sanjom Petrović i gradonačelnikom Pančeva Aleksandrom Stevanovićem.

Ministartvo navodi da će u Pančevu biti procenjivana količina i vrsta otpada „kako bi se u što kraćem roku došlo do održivog i dugovoročnog rešenje za otpad u Kovinu.

Do ovakvog rešenja došlo je posle zatvaranja deponije u Kovinu na kojoj je prethodno saniran požar.

„Međutim ono što je potrebno za opštinu Kovin i za ceo Banat jeste dugoročno rešenje, koje Vlada Srbije priprema u saradnji sa kineskim partnerima kada je reč o proširenju kasete u Pančevu. Na sastanku su razmatrana sva rešenja. Primera radi, izgradnja transfer stanice u Kovinu, nakon čega bi se uradila sanacija i rekultivacija nesanitarne deponije u toj opštini“, rekla je Vujović.

Poznato je da je Kovinu bliže Smederevo pa je nejasno što se otpad ne transportuje, odlaže, i  ne procenjuje tamo.

Možda je odgovor  u činjenici da je Stevanović pre funkcije gradonačelnika bio direktor pančevačkog preduzeća Higijena koja uprava deponijom u Pančevu. Odlazeći na novu funkciju Stevanoviće je Higijenu ostavio sa negativnim poslovnim rezultatom.

Podsetimo od izgradnje deponije, koju zovu i savremenom odnosno sanitarnom, Higijena je preuzela odnošenje i naplatu đubreta i iz pančevačkih sela što do tada nije radila, a spominjalo se da će iz nekoliko komšijskih opština otpad biti odlagana na pančevačku deponiju.

Pančevačka deponija građena je duže nego Skadar na Bojani, više decenija, u nju je uložen novac građana Pančeva, a sam završetak radova finansiran je straonom donacijom.

Istorijski, bilo je ideja da na nju stiže i otpad i sa teritorije grada Beograda.

Za razvoj, upravljanje i komercijalizaciju pančevačke deponije Grad Pančevo planira da stupi u odnos sa privatnim partnerima – kroz javno privatno partnerstvo.

 
MarketingNajnovije vesti