Foto: Vladimir Đoković
Hronika

Tužilaštvo podnelo optužni predlog zbog opasnog otpada u Pančevu i Novom Kozjaku

Pančevo, Čet, 06/12/2018 - 07:46
Vladimir ĐokovićPočetkom marta Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan otkrio je divlje skladište opasnog otpada u blizini Novoseljanskog puta u Pančevu. Kako smo saznali u Osnovno javno tužilaštvo podnelo je optužni predlog protiv Ljubomira Miličevića, odgovornog lica firme “Eko 21” a zbog sumnje da je izvršio krivično delo Unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

Ovo delo, navodi se u Krivičnom zakoniku, čini onaj “ko protivno propisima unese u Srbiju radioaktivne ili druge opasne materije ili opasne otpatke, ili ko prevozi, prerađuje, odlaže, sakuplja ili skladišti takve materije ili otpatke” kao i onaj “kKo zloupotrebom svog službenog položaja ili ovlašćenja dozvoli ili omogući da se u Srbiju unesu materije ili otpatci, ili omogući da se takve materije ili otpatci prevoze, prerađuju, odlažu, sakupljaju ili skladište”.

Kako smo saznali tužilaštvo u Pančevu osumnjičenog goni zbog deponija pronađenih u Pančevu i Novom Kozjaku. Dok je lokacija u Bavaništu koju je ministar Trivan takođe apostrofirao u nadležnosti smederevskog tužilaštva.

Tokom istrage utvrđeno je da je reč o opasnom otpadu koji je više godina stizao na lokacije gde je pronađen. Isključuje se mogućnost da je iz uvoza a deo tog otpada ranije je otkrivan, saznali smo u tužilaštvu, u Beloj Crkvi i Novom Sadu.

Kako se Miličević nije pojavio tokom istrage tužilaštvo je predložilo suđenje u odsustvu. Što je sud prihvatio a na šta je moguća žalba.
MarketingNajnovije vesti