Blokada poljoporivrednika
Hronika

Više od 150 traktora na ulicama Pančeva - blokirana raskrsnica kod Grge FOTO

Izvor: 
013info Ned, 14/08/2022 - 14:23Ratari iz više mesta Južnog Banata danas su traktorima blokirali raskrsnicu ulica Žarka Zrenjanina i Prvomajske.

Oni su oko 12.45 došli sa Nadela, Prvomajskom ulicom i zatvorili raskrsnicu kod Grge.

Oko 15 sati su nam poljoprivrednici rekli da s vremena na vreme otvore prolaz za vozila na po desetak minuta. Bez određenog intervala u kojem se to dešava.

Blokada poljoporivrednika
blokada_polj_1.jpg

 

Kako nam je rekao Marko Bojtar iz Udruženja "Dolovački paori" u blokadi učestvuje više od 150 traktora, a došli su ratari iz Kovina, Bavaništa, Dolova, Mramorka, Banatskog Brestovca, Ivanova i Omoljice. Oni su se na blokadu odlučili nakon dve protestne vožnje na koje nije bilo odgovarajuće reakcije nadležnih.

Ratari su istakli dobru saradnju sa saobraćajnom policijom, koja je prisutna.

Bojtar je rekao i da su na putu ratari iz Kovačice i Padine sa šezdesetak traktora.

 

Blokada poljoporivrednika
blokada_polj_4.jpg

 

Prema njegovim rečima, blokada će potrajati dok iz Vlade Srbije ne pozovu na sastanak, ali takav koji će da ima rezultat na obostrano zadovoljstvo.

Kako kažu ratari, kroz blokadu će biti propuštani vozila Hitne pomoći, vatrogasna, policijska i vozila Vojske Srbije.

Ratari su zamolili Pančevce za strpljenje, jer pokušavaju da reše svoje egzistencijalne probleme.

Pančevcima ova blokada predstavlja veliki problem, jer su u toku radovi na starom putu za Beograd, pa je do mosta na Tamišu moguće stići samo sporednim ulicama.

Blokada poljoporivrednika
blokada_polj_2.jpg

 

Blokade su u Novom Sadu, Vršcu, Čenti, Lapovu, a najavljene su i u Svilajncu, Opovu, Somboru, Kleku, Bašaidu, Žitištu, Sefkerinu i u još nekim mestima.

Poljoprivrednici u Srbiji traže da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukinu akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru, da se ogrnaiče trgovačke marže na suncokretovo ulje. Vlada je ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza ulja, kao i da ih policija ne tereti za prekršaje koje su napravili tokom protesta i blokada saobraćaja.

Ponuđena im je cena od 535 evra (plus PDV) po toni suncokreta, a premijerka Ana Brnabić je istakla da država ne može da garantuje cenu nikome.

 

 
MarketingNajnovije vesti