Kultura

Autor iz Pančeva objavio knjigu aforizama o sportu

Izvor: 
Udruženje književnika Srbije Sre, 27/07/2022 - 13:18











Književnik iz Pančeva Aleksandar Čotrić (1966) objavio je knjigu aforizama o sportu pod naslovom „Igra reči“. Reč je o trećoj takvoj zbirci crtica i humornih opservacija na ovu temu, pošto je autor prethodno publikovao knjige „Igranje glavom“ (2014)  i „Sve je u igri“ (2018). Čotrić se opredelio za četvorogodišnje cikluse, odnosno da se knjiga pojavi u godini kada se igra Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje će ove godine od novembra do decembra biti održano u Kataru, uz učešće i fudbalske reprezentacije Srbije.

U zbirci „Igra reči“ nalazi se oko šest stotina aforizama o olimpijskim igrama, svetskim prvenstvima, fudbalu, košarci, navijačima, trenerima, sudijama, transferima, Zvezdi, Partizanu, klađenju, komentatorima i drugim temama vezanim za svetski i srpski sport. Aforizmi su prethodne četiri godine (2018-2022) objavljivani na stranicima časopisa „Mocart sport“.

Lopta je okrugla – pa na ćoše.;  Sport je dobar za zdravlje. Neki sportski rezultati baš i nisu.; Mi češće igramo na svetskim nego na evropskim fudbalskim prvenstvima. Evropljani nisu naš nivo.; U svetu, gledaoci s tribina posmatraju šta se dešava na terenu, a kod nas igrači s travnjaka gledaju u čudu šta se zbiva u publici.; Kad dođe lepše vreme, na našim oranicama počinje prolećna setva – i drugi deo fudbalskog prvenstva.; Nesreća nikad ne dolazi sama. Sudija ima i dva pomoćnika!; Pobedili smo na iskustvo. Duže poznajemo sudiju.; Muškarci komentarišu fudbal, žene komentarišu fudbalere.; Nismo imali dovoljno novca da potkupimo sudiju, pa smo sportski priznali poraz.; Kad muškarac kaže da mora da ide na jedno mesto, znajte da misli na kladionicu.; Poseta derbiju premašila je sva očekivanja. Gledalaca je bilo i na terenu.; U boksu je zabranjeno udarati ispod pojasa. Nije to politika.; Borilački sportovi se bore da prežive... - neka su od razmišljanja iz knjige „Sve je igri“, koju je objavila kompanija „Mocart“.

U predgovoru knjizi autor ističe da je u aforizmima nastojao da sa što manje reči kaže nešto neobično, neočekivano, kritičko, otrežnjujuće i opominjuće, te da se trudio zapisi o sportu budu jezgroviti, efektni, duhoviti, poučni, ironični i zabavni. „Uvek sam imao dobronameran pristup, pa i onda kada tako ne izgleda na prvi pogled. Namera mi je bila da ono što je dobro razlučim od loših pojava i tendencija u sportu koje ga zloupotrebljavaju i pretvaraju u njegovu suprotnost, te da ga dodatno afirmišem. Negativnosti sam ismejavao i žigosao, jer predstavljaju opasnost za nešto toliko lepo, korisno, plemenito i uzvišeno kao što je sport u izvornom obliku“, navodi Čotrić u uvodnom slovu.

Autor naslovne strane knjige je poznati karikaturista i ilustrator Tošo Borković.

Predstavljanje knjige „Igra reči“ biće održano i u Gradskoj biblioteci u Pančevu.








Marketing



Najnovije vesti