Ambasador Nemačke Aksel Ditman otvorio Muzej pivarstva u Pančevu

Besplatan ulaz u Muzej pivarstva za đake i studente sa najvišom ocenom iz istorije (FOTO)

Izvor: 
Mirjana Marić Sre, 25/05/2016 - 15:18


PANČEVO, 25. maj - Muzej pivarstva svečano je otvoren u sredu 25. maja. Otvaranju su prisustvovale visoke zvanice, među kojima su bili ambasador Austrije Joanes Ajgner, predstavnik Austrijskog kulturnog foruma i direktor Banatskog muzeja iz Temišvara, a crvenu traku imao je čast da preseče njegova ekselencija Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji, čime je Muzej pivarstva „Đorđe Vajfert” zvanično počeo sa radom. Oni su imali priliku da obiđu pogone stare pivare gde je proizvodnja piva počela 1722. godine.

img_2835.jpg

Rekonstrukcija Muzeja započeta je prošle godine u junu, a tokom prethodnih godinu dana Udruženje građana „Muzej pivarstva Đorđe Vajfert" radilo je na adaptaciji pivare, u koju je uloženo oko pola miliona dinara.

img_2844.jpg

 

img_2847.jpg

 

img_2850.jpg

 

img_2854.jpg

 

img_2857.jpg

 

img_2861.jpg

 

img_2870.jpg

 

img_2875.jpg

Povodom otvaranja Muzeja, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov rekao je da je ovo možda mali korak, ali da ide u pravcu nečega što mnogo znači Pančevu.

„Đorđe Vajfert je industrijski, istorijski i kulturni brend Pančeva. Promocijom Muzeja pivarstva, dajemo na značaju činjenici da je ovde nastala najstarija pivara na Balkanu, još 1722. godine, i nadamo se da ćemo na ovakav način, kroz zajedničke projekte grada, udruženja građana i evropskih fondova, moći da dođemo do nekih značajnijih sredstva, kako bi pivara poprimila oblik koji zaslužuje", rekao je Pavlov. 

 

img_2879.jpg

 

img_2881.jpg

 

img_2886.jpg

 

img_2957.jpg

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, rekao je da je zaista lepo videti Muzej pivarstva u Pančevu i saznati kako se nekada sarađivalo sa Evropom.

„Pivo je ovde pravljeno po češkoj recepturi, a Đorđe Vajfert se obrazovao u Vajnštefanu u Nemačkoj. Nakon toga, spojio je dve tradicije i recepture, a koristio je lokalne srpske proizvode, odnosno, sastojke za pravljenje piva", rekao je Ditman i dodao: „Mi smo osnovali nemačko-srpsku komoru, u kojoj su aktivna nemačka, srpska i austrijska preduzeća, koja zajedno rade na unapređenju privrednog razvoja Srbije. Zajedno sa našim prijateljima u Austriji i Evropskoj uniji, radimo na tome da Srbija postane članica EU. 

img_3031.jpg

O tehnologiji sada i nekada, pričao nam je Bratislav Stojanović, bivši generalni direktor pančevačke pivare.

„Razlika između Vajfertovog doba je da naše pivo nije filtrirano, može biti blago zamućeno i mutno, i u njemu ostaje više kvasca, pa je hranljivije vitaminima i ostalim sastojcima. Naše pivo Guverner je bukvalno kao nekadašnje Vafertovo klasično pivo. Jedina razlika je u toj bistrini."

Predsednik Udruženja građana „Muzej pivarstva Đorđe Vajfert", rekao je da je želja da se do 2022. godine čitav kompleks Vajfertove pivare revitalizuje i da on postane multifunkcionalni kompleks u kojem će biti mesta za profitne i neprofitne sadržaje, a prvenstveno kulturne sadržaje. 

Muzej pivarstva Đorđe Vajfert biće otvoren svakog dana od 10 do 18h. Karte za pojedinačne posete koštaju 300 dinara, a za grupne od 100 do 200 dinara, u zavisnosti od veličine grupe. Đaci koji imaju peticu iz istorije i studenti koji imaju desetke iz istorijskih predmeta, imaće besplatan ulaz. Takođe će biti organizovane akcije  ulaz za ceo razred po ceni od 1000 dinara. 
MarketingNajnovije vesti