Premijerno izvedena predstava udruženja "Na pola puta"

Borba za novo viđenje stvarnosti

Pančevo, Uto, 29/12/2015 - 12:31
Ivana PredićPrepuna mala sala Kulturnog centra Pančevo, gromoglasan aplauz i buđenje emocija, obeležili su premijeru treće predstave Udruženja „Na pola puta“, koja je izvedena u ponedeljak, 28. decembra, u Kulturnom centru. Predstavu je finansirala kompanija NIS, a u njenom kreiranju kao i prethodna dva puta učestvovali su Stevan Bodroža, režiser, Irina Gilić Žirović, dramaturg i Mina Miladinović, scenograf.

Osam glumaca članova Udruženja „Na pola puta” koje čine osobe sa intelektualnim teškoćama, kroz muziku, pokret i gest pokušali su gledaocima da predstave svoje viđenje društva i sistema. Tema predstave pod nazivom „Nova škola ili časovi u deset dimenzija“ rodila se tokom radionica koje su sa glumcima sprovodili dramaturg i režiser.

„Tema je proizašla iz njihovih želja, iz onoga o čemu oni maštaju, sanjaju, o čemu razmišlljaju. Ovog puta oni su ponudili svoje viđenje sistema, a mi smo to doživeli kao neki dalji korak za njih. Uz to vrlo originalno razmišljaju o stvarnosti, vide stvari jasnije i imaju izvanredne ideje. Ja sam njima možda pružio neka znanja kako kroz teatar mogu iskazati misli i osećanja, ali su oni meni dali nešto mnogo značajnije, dublje i sveobuhvatnije”, rekao je Stevan Bodorža.

Nevena Andrejić se po prvi put oprobala u ulozi glumice, a svoje utiske podelelila je sa nama:

„Fenomenalno se osećam. Gledala sam svoje drugove na sceni i poželela da se i ja oprobam u glumi. Mnogo smo se lepo družili i zaista mi se dopalo“.

Nemanji Joviću ovo je druga predstava u kojoj je učestvovao.

„Zadovoljan sam svojim nastupom. Ovog puta imao sam ulogu profesora geografije i bilo je vrlo interesantno”, izjavio je Nemanja.

Osnovni cilj ovakvih projekata, a to je da se osobe sa smetnjama u razvoju uključe u društvo, prema rečima Aleksandre Janić, koordinatorke usluga socijalne zaštite u Udruženju „Na pola puta” je postignut. Ona kaže da ovakav način komunikacije s ljudima članovima udruženja mnogo znači i da su svaki put sve bolji.

Ova predstava je dokaz, kako kaže Irina Gilić Žirović, da umetnički rad mnogo pomaže ljudima da budu bolji, da se otvore i da budu zreliji. Cilj ovakvih komada nije prema njenim rečima glumački izraz već je suština da se pronađe nešto što je glumcima blisko kako bi oni uživali u kreiranju i izvedbi komada.

Zajednička želja svih učenika je da predstava nastavi svoj život, kao i da se obnove prethodna dva komada koja nažalost nisu mnogo izvođena.

I. Predić
MarketingNajnovije vesti