Kultura

Boris Stanić dobio nagradu ULUPUDS-a za najbolji strip

Pančevo, Pet, 30/10/2015 - 21:40
Mirjana MarićUdruženje likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije – ULUPUDS, u četvrtak 29. oktobra na Sajmu knjiga, dodelilo je jedanest nagrada za likovno opremanje knjiga, a nagradu za najbolji strip dobili su pančevački slikar Boris Stanić i holandski istoričar Gvido van Hengel.

Ove godine je doneta odluka da se uvedu dve nove nagrade za najbolji strip i za fotomonografiju. Novoustanovljenu nagradu za najbolji strip dobili su autori grafičkog romana „Atentat s one strane patnje“ slikar Boris Stanić i holandski istoričar Gvido van Hengel. Delo je štampala „Besna kobila“ iz Zemuna u svojoj ediciji „Džambas“, posvećenoj srpskom stripu.

Odluku o svih jedanaest nagrada doneo je žiri koji je radio u sastavu David Vartabedijan (predsednik), Vukica Mikača (umetnički fotograf) i Zoja Bojić (istoričar umetnosti).

Boris Stanić (1984) je slikar i strip-autor . Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Učestvovao je i izlagao svoje radove na mnogobrojnim radionicama i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Stripove je objavljivao u časopisima i grupnim publikacijama. Jedan je od autora grafičkog romana Miroslavljevo jevanđelje: apokrifna verzija (2012). Objavio je grafički roman Radosav: Jutarnja magla (2011) koji je preveden na poljski jezik, kao i zbirku stripova Blatište (2012). 

„U svom najnovijem grafičkom romanu, prema scenariju koji je osmišljen uz stručnu pomoć holandskog istoričara Gvida van Hengela, već priznati domaći autor Boris Stanić upečatljivim stilom dočarava jedan od najpoznatijih atentata u istoriji čovečanstva. Pored očitih asocijacija na Grosa, Diksa, Tardija, Hegedušića jasno se može doživeti i veličina umetničkog kalibra Borisa Stanića, vanredno talentovanog i kompletnog autora, “, napisao je u predgovoru Gvido van Hengel.

U septembru 2015. godine, Boris Stanić je objavio novi strip "Radosav - hrastovo lišće” za izdavačku kuću Komiko iz Novog Sada.
MarketingNajnovije vesti