Narodni muzej Pančevo
Kultura

Čega će biti u Narodnom muzeju Pančevo tokom manifestacije „Muzeji za 10“ (12 – 18. maj)

Izvor: 
013info Sub, 08/05/2021 - 21:08Manifestacija "MUZEJI ZA 10" je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući

  • Nacionalnu Nedelju muzeja
  • Međunarodni Dan muzeja i
  • Evropsku Noć muzeja

u više od 50 gradova i mesta širom Srbije, više od 100 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje.

Posetiocima će od utorka 11. maja biti dostupne stalna postavka Narodnog muzeja Pančevo, izložba radova sa 5. likovne kolonije „Kolo“ iz Trebinja, kao i umetničke instalacije u katakombama Magistrata, pod nazivom  „Ženski zatvor - Hotel Sloboda“, autorki Tanje Juričan i Ivane Ivković u saradnji sa 21 umetnicom.

U sredu 12. maja u 13 časova, kao specijalno iznenađenje i poklon Pančevcima i svim gostima našeg grada, otvara se izložba ulja na platnu - portreta čuvenog i jednog od svakako najznačajnijih slikara XX veka u Srbiji, Milana Konjovića.

Izložba nosi naziv „LjUDI“- NEPRESUŠNO VRELO INSPIRACIJE, a posetioci će biti u prilici da pogledaju 24 dela na kojima su predstavljeni likovi umetnikovih prijatelja i ljudi iz ljegovog okruženja. Izložbu realizujemo u saradnji sa Galerijom Milan Konjović iz Sombora, iz čijih bogatih zbirki, Konjovićeva dela stižu u Pančevo.

 

U petak 14. maja, od 18 časova otvara se autorska izložba kustosa etnologa Narodnog muzeja Pančevo Svetlan Mesicki i Dejana Trifunovića, umetničkog direktora KUD Stanko Paunović NIS-RNP, pod nazivom „Oglavlja žena - Tradicionalna kultura Banata“. Izložba se bavi oglavljima, delom tradicionalne nošnje žena u Banatu, a biće predstavljene nošnje Srpkinja, Mađarica, Slovakinja i Rumunki iz Banata. Na otvaranju izložbe nastupiće ženska grupa pevača i dečiji tamburaški orkestar KUD Stanko Paunović NIS-RNP.

U subotu 15. maja, tokom evropske Noći muzeja, Narodni muzej Pančevo radiće do ponoći, a uz četiri tematske izložbe i stalnu postavku, očekuje vas i kulturno umetnički program koji realizujemo u saradnji sa KUD Stanko Paunović NIS-RNP i Muzičkim centrom Pančeva, od 17 do 22 časa.

Vreme trajanja Manifestacije je 12 – 18. maj 2021., a ove godine 17. Evropska noć muzeja obeležava se u subotu 15. maja. Radno vreme Muzeja je 10-18 časova, izuzev u subotu 15. maja, kada će Muzej biti otvoran do 24 časa.

Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID 19.

Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti BESPLATAN.

 

 
MarketingNajnovije vesti