Foto: http://www.bnselo.rs.sr/
Kultura

Dan rumunskog jezika obeležava se danas!

Pančevo, Pon, 31/08/2020 - 00:07
Gordana Lazar

Šta znamo?

Ne, nije Drakula jedino što znamo. Znamo da francuski, italijanski, španski, portugalski i rumunski pripadaju grupi romanskih jezika.  U Republici Srbiji, osim srpskog jezika, rumunski jezik je službeni jezik u opštinama Vršac, Bela Crkva, Alibunar, Kovačica, Zrenjanin, Žitište, Kovin, Plandište. Ovim jezikom govori se i u Dolovu, Jabuci, Banatskom Novom Selu, Ovči, Kladovu, Negotinu...

Šta je zanimljivo?

Više od 23 miliona ljudi služi se rumunskim jezikom.  Ovo je i jezik Evropske unije, a Dan rumunskog jezika obeležava se 31. avgusta. Najviše rumunskih reči vodi poreklo iz latinskog jezika, ali beleži se i oko 20% elemenata slovenskog porekla, kao i mađarski i nemački uticaj. 

Šta je još zanimljivije?

Rumunska ćirilica bila je u zvaničnoj upotrebi do polovine 19. veka, kada je zamenjena rumunskim alfabetom, 1862. godine. 

Da li znate?

Više od 40 godina na Filološkom fakultetu u Beogradu postoji Grupa za rumunski jezik i književnost, a Katedru za rumunski jezik i književnost imamo i na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Takođe, nedeljnik na rumunskom jeziku "Libertatea" postoji već 75 godina, ima digitalnu platformu www.libertatea.rs, kao i mobilnu aplikaciju Săptămânalul Libertatea.

 

Glogonj, Dani Rumuna
dani_rumua_u_glogonju_2017.k.jpg

 

Šta preporučujemo?

Dobre knjige! Da li znate da postoji više rumunskih pisaca čija su dela prevedena na srpski jezik? Mi vam preporučujemo sledeće: 

  • Zbirka novela "Nostalgija", Mirča Kartaresku
  • Romani "Život počinje u petak" i "Budućnost počinje u ponedeljak", Joana Prvulesku
  • "Maitreji/Bangalske noći", Mirča Elijade

 
MarketingNajnovije vesti