Portret Karla Vajsa, Uroš Predić, ulje na platnu
Počinje prateći program manifestacije Dani Vajferta 2016

Danas otvaranje velike izložbe o Urošu Prediću

Pančevo, Pon, 30/05/2016 - 10:00
Mirjana MarićIzložbom „Još jedan pogled na Uroša Predića”, u ponedeljak 30. maja u 19h, počinje prateći program ovogodišnje manifestacije Dani Vajferta, koja će trajati do 11. juna u organizaciji Turističke organizacije Pančeva, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva. Ideja organizatora je da se uz Đorđa Vajferta, koji je obeležio život u Pančevu između dva rata, promovišu i druge znamenite ličnosti tog vremena koje su živele i radile u Pančevu. Ulaz na sve programe je besplatan.

Izložba „Još jedan pogled na Uroša Predića” realizuje se u saradnji sa Narodnim muzejem Pančevo. Vreme koje je proveo na školovanju u Pančevu, vrsnom umetniku Urošu Prediću bilo je dovoljno da ostavi neizbrisiv trag u kulturnom životu grada. Prijateljstvo između Vajferta i Predića dovelo je do nastanka jednog od najznačajnijih i najboljih Vajfertovih portreta, 1927. godine, koji se danas nalazi u okviru zbirke Narodne banke Srbije u Beogradu. 

U Narodnom muzeju Pančevo čuva se trideset dela Uroša Predića (većinom portreta, uz nekoliko ikona, skica, studija), iz različitih perioda umetnikovog života, pa je u njima, osim različitih tema i tehnika, donekle moguće sagledati i istrajnost i stabilnost u njegovom opusu, ali i povremena odstupanja, odmerenija stilska previranja i slobodnije izražavanje.
MarketingNajnovije vesti