Film Buđenje Jana Zupančič Primož Prinat
Kultura

Dani slovenačkog filma od 14. do 18. decembra u Pančevu

Pančevo, Čet, 13/12/2018 - 07:33
Aleksandar Stojković


Dani slovenačkog filma u organizaciji Društva Slovenaca Sava iz Beograda, ove godine se održavaju četvrti put, u 5 gradova u Srbiji: Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Vršcu i Nišu. Manifestacija će srpskom gledalištu otvoriti pogled ka temama i motivima prepoznatljivim u obe bivše jugoslovenske republike. Posetioci u Pančevu će od petka 14. decembra do utorka, 18. decembra u dvorani Apolo Pančevo (Maksima Gorkog broj 6) imati priliku da pogledaju četiri dugometražna i četiri kratka dokumentarna i igrana filma novije slovenačke produkcije. Projekcije svih filmova su besplatne za posetioce.

Na reviji filmova u pančevačkoj dvorani Apolo naćiće se i na više festivala nagrađeni film Rudar rediteljke Hane Silak, koji govori o preispitivanju zatamnjene prošlosti, zatim film o mladalačkom avanturizmu Pođi sa mnom Igora Šterkadobitnika Vesne, kao i opšte prihvaćena komedija Buđenje reditelja Petera Bratuše. Preokupacije slovenačkih autora su i marginalne grupe, kao u filmu Koliko se voliš rediteljke Nine Blažin, koji govori o paru beskućnika, dobitnice Vesne, i film Odrastanje, koji prikazuje žene u borbi za pravo sklapanja istopolnih zajednica, rediteljskog para S. Gačića i D. Menceja.

Cilj ove filmske manifestacije je da se predstave autori i njihova ostvarenja, te da se preko kontakta sa publikom i okruglih stolova uspostavi most za unapređenje saradnje i razumevanja između slovenačkih i srpskih stvaralaca i ljubitelja filma.

Manifestaciju podržavaju Filmski centar Slovenije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ured za Slovence u okruženju i u svetu Republike Slovenije, Nacionalni svet slovenske nacionalne manjine Republike Srbije, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu i Slovenska kinoteka u Ljubljani.
MarketingNajnovije vesti