Kultura

Domaći kandidat za Oskara će se birati u konkurenciji od šest filmova

Izvor: 
Tanjug Pet, 14/08/2015 - 13:53
Uslove da se nađe u konkurenciji za izbor srpskog kandidata za nagradu Američke filmske akademije za najbolji film na stranom jeziku u 2015. godine ispunilo je šest filmova, saopštila je danas Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije.Uslove da se nađe u konkurenciji za izbor srpskog kandidata za nagradu Američke filmske akademije za najbolji film na stranom jeziku u 2015. godine ispunilo je šest filmova, saopštila je danas Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije. 

To su "Bićemo prvaci sveta" Darka Bajića, "Branio sam Mladu Bosnu" Srđana Koljevića, "Enklava" Gorana Radovanovića, "Neposlušni" Mine Đukić, "Ničije dete" Vuka Ršmumovića i "Spomenik Majklu Džeksonu" Darka Lungulova.

Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije imenovala je 20 akademika filmske umetnosti za članove Stručnog odbora AFUN za izbor našeg kandidata za Oskara. Sastav Stručnog odbora izabran je na osnovu ličnog pristanka članova koji nisu u sukobu interesa sa prijavljenim filmovima a američka akademija odobrila je izbor članova Stručnog odbora AFUN. 

Stručni odbor sa jednogodišnjim mandatom su filmologVolk dr Petar - predsednik, a članovi  producent Avramović Aleksandar, direktor  fotografije Vladić Radosav, reditelj Vlajić Vera, montažer Vukobratović Ljiljana Lana, glumci Goncić Predrag Bule, Gutović Milan Lane, Đokić Dara i Živković Radmila.

Članovi žirija su i montažer Đokić Jelena, filmolog Zečević Božidar, reditelj Jelić Milan, scenograf Jeremić Milenko, scenograf Kljaković Miljen Kreka, kompozitor Kovač Kornelije Bata, reditelj Lekić Miroslav, reditelj/direktor fotografije Nikolić Božidar Bota, direkotr fotografije Spasić Milan Papi, producent Cvetanović Zoran i maska Šubić Dodočić Martina.

Stručni odbor će od 1. do 4. septembra u bioskopu "Roda" pregledati prijavljene filmove i nakon stručne rasprave glasati u skladu sa pravilima američke i dokaće akademije. 

Rezultati glasanja biće javno saopšteni, navode iz AFUN-a.

 
MarketingNajnovije vesti