Dragana Mladenović Foto: Zoran Jovanović JUS
Kultura

Dositejevo pero romanu pančevačke književnice Dragane Mladenović

Izvor: 
013info Pet, 10/09/2021 - 12:34Roman „Sve što (ni)sam želela“ Dragane Mladenović osvojio je treću nagradu i postao dobitnik Dositejevog pera u kategoriji knjiga za stariji uzrast.

Prvi roman naše poznate pesnikinje Dragane Mladenović Sve što ni(sam) želela, sa ilustracijama Dušana Pavlića, obraća se prvenstveno tinejdžerima, ali može biti interesantan i mlađoj deci, kao i odraslima. Tema romana veoma je aktuelna.

Kompjuterski virus iznenada prelazi na ljude i u gradu je vanredna situacija. Dvanaestogodišnja Nina slučajno se našla odvojena od roditelja, u kući svoje bake, a da stvar bude još zanimljivija – tu je i sedmak Maks, njena tajna simpatija iz škole.

Na taj način započinje prva knjiga budućeg serijala čiji su glavni junaci Nina i Maks. U izdanju Kreativnog centra nedavno je objavljen i drugi deo serijala – roman Sve što (ni)sam očekivala, a u pripremi je i treća knjiga.

Konkurs za Nagradu dečje kritike Dositejevo pero ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Biblioteka „Dositej Obradović“ i Organizacija Prijatelji dece opštine Voždovac prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Ove godine prispelo je 49 naslova iz produkcije za 2020. godinu. U dečjem žiriju bilo je 220 učenika iz beogradskih osnovnih škola.

 
MarketingNajnovije vesti