Arheloška izložba Čurug na udaru imperija
Kultura

Dvadeset godina arheološke ekspedicije Čurug pred Pančevcima

Pančevo, Čet, 09/08/2018 - 09:51
Aleksandar StojkovićU utorak, 7. Avgusta, u Narodnom muzeju Pančevo otvorena je velika izložba Muzeja Vojvodine „Čurug na udaru imperija - 20 godina arheološke ekspedicije”. Na izložbi su prikazani rezultati najveće arheološke ekspedicije u Vojvodini, u poslednjih pola veka.

 

- Predstavili smo četiri glavne epohe. Prva je na smeni stare u novu eru, početak nove ere i formiranje rimske vlasti u srednjem Podunavlju, sledeća je epoha kasne antike i raspad rimske vlasti na istom prostoru. Treća epoha koju smo predstavili je dolazak Mađara na slovenski prostor krajem devetog i početkom desetog veka. Četvrta epoha predstavlja kraj turske vlasti odnosno Srbe pod turskom vlašću i konačno zauzimanje ovih prostora od strane Austrije u osamnaestom veku, rekao nam je autor izložbe, Stanko Trifunovićm muzejski savetnik - arheolog.

Ideja izložbe je da se što vernije dočara svakodnevni život minulih epoha, od mlađeg gvozdenog doba do kraja turske vlasti, a veliku pažnju posetilaca privukle su replike kuća.

- Potrudili smo se da ova izložba bude, pre svega, okrenuta gledaocu koji nije arheolog i zato smo napravili ove rekonstrukcije kuća da bi posetioci mogli da steknu utisak o tome kakvi su to objekti nekada bili. To su bili objekti koji su se pravili od drveta, od trske, od zemlje, čega sada naravno više nema, ali ostali su tragovi u zemlji, koje mi, arheolozi, istražujemo, pratimo, prepoznajemo i dokumentujemo, a posetiocu smo, nadam se dobro dočarali kako su ta naselja izgledala, objasnio nam je Trifunović.

Mnoge stvari u istoriji dugoj više od 2000 godina na ovim prostorima srednjeg Podunavlja su slabo poznate ili gotovo nepoznate. Ova velika istraživanja, koja traju više od 20 godina, omogućila su arheolzima da razrešie neka i da postave  nova pitanja za buduće generacije i to je, prema Trifunovićevim rečima, zapravo najveće dostignuće ovih istraživanja.

Izloženi predmeti su najvećim delom, predmeti svakodnevne upotrebe. Najbrojniji su keramički predmeti, ali tu ima i predmeta koji su rađeni od srebra sa pozlatom, nakita kao i  delovi odeće .

Izložba će gostovati u Narodnom muzeju u Pančevu, do oktobra 2018. godine.

 
MarketingNajnovije vesti