Kultura

Dve velike izložbe otvaraju manifestaciju Dani Vajferta

Pančevo, Čet, 26/05/2016 - 09:48
Mirjana Marić


Izložbama „Još jedan pogled na Uroša Predića” i „Olga Smederevac u svojoj kući”, počinje prateći program ovogodišnje manifestacije Dani Vajferta, koja se održava od 30. maja do 11. juna u organizaciji Turističke organizacije Pančeva, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva. Ideja organizatora je da se uz Đorđa Vajferta, koji je obeležio život u Pančevu između dva rata, promovišu i druge znamenite ličnosti tog vremena koje su živele i radile u Pančevu. Ulaz na sve programe je besplatan.

Prva izložba „Još jedan pogled na Uroša Predića”, koja će biti otvorena 30. maja u 19.00, realizuje se u saradnji sa Narodnim muzejom Pančevo, Vreme koje je proveo na školovanju u Pančevu, vrsnom umetniku Urošu Prediću bilo je dovoljno da ostavi neizbrisiv trag u kulturnom životu grada. Prijateljstvo između Vajferta i Predića dovelo je do nastanka jednog od najznačajnijih i najboljih Vajfertovih portreta, 1927. godine, koji se danas nalazi u okviru zbirke Narodne banke Srbije u Beogradu. 

Portret Karla Vajsa, Uroš Predić, ulje na platnu
portret_karla_vajsa_uros_predic_ulje_na_platnu.jpg

 

U Narodnom muzeju Pančevo čuva se trideset dela Uroša Predića (većinom portreta, uz nekoliko ikona, skica, studija) iz različitih perioda umetnikovog života, pa je u njima, osim različitih tema i tehnika, donekle moguće sagledati i istrajnost i stabilnost u njegovom opusu, ali i povremena odstupanja, odmerenija stilska previranja i slobodnije izražavanje.

Takođe, u okviru Dana Vajferta, u ponedeljak, 6. juna u 19.00 biće otvorena još jedna značajna izložba, posvećena Olgi Smederevac, čiji je humanitarni rad obeležio društveni život Pančeva između dva rata.  Živela je u kući u strogom centru grada, prostoru sadašnje Galerije savremene umetnosti, gde će biti i organizovana izložba, o čemu svedoči i spomen-tabla nastala zalaganjem Ženske mirovne grupe iz Pančeva. Upravo na ovom mestu, oko bračnog para Aleksić – Smederevac, okupljali su se najobrazovaniji ljudi tog vremena, među kojima su bili istaknuti pisci, slikari, kompozitori: Uroš Predić, Miloš Crnjanski, Jovan Bandur, Petar Konjović, Stevan Čalić, Jovan Bijelić i mnogi drugi.  Ispred delegacije Francuskog kluba, u okviru čijeg rada je bila veoma aktivna, Olga Smederevac čestitala je Đorđu Vajfertu dodelu ordena Legije časti. 

Stevan Čalić, Olga Smederevac ,1924. ulje na platnu
stevan_calic_-_olga_smederevac_1924._ulje_na_platnu_94_x_88.jpg

 

Kolekcija Aleksić – Smederevac iz Legata Olge i dr Stevana Smederevca, testamentom je zaveštana Narodnom muzeju Pančevo i otvorena kao stalna postavka 1975. godine. Uz dopunu, Poklon-zbirku Feodore Imrei Riči (1990/91), predstavlja baštinski korpus, zbirku dokumenata značajnu za društveni, kulturni i umetnički život Pančeva, kao i za istoriju međuratne srpske i jugoslovenske umetnosti uopšte. Izložba se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejom Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva.
MarketingNajnovije vesti