Foto: Aleksandar Stojković
Kultura

FCS OBJAVIO REZULTATE KONKURSA: Za dečji film pančevačkog reditelja 29 miliona

Izvor: 
013info Sub, 27/11/2021 - 15:35Filmski centar Srbije objavio je rezultate konkursa za sufinansiranje igranih filmova za decu i omladinu. Ognjen Glavonić, potpisan kao scenarista i reditelj budućeg dečjeg filma "U senci rogova" dobio je podršku FCS od 29 miliona dinara (oko 247 hiljada evra), dok je Vanja Hovan, reditelj i koscenarista, za "Tajnu zmajeve družine" dobio 21 milion dinara (oko 179 hiljada evra).

Novi projekat Pančevca Ognjena Glavonića, autora filma "Teret" o kome su se vodile brojne polemike, namenjen je mlađoj publici. "U senci rogova" prati dvojicu tinejdžera iz malog banatskog sela tokom poslednje godine srednje škole, dok pokušavaju da održe prijateljstvo i snime blek metal album.

- Sugestivan i konkretizovan, scenario već nudi uvid u vizuelni tretman i atmosferu budućeg filma. Imajući u vidu scenario i prethodni rediteljev rad, Komisija veruje da novi projekat Ognjena Glavonića ima izuzetan festivalski i bioskopski potencijal, s obzirom na to da se obraća starijim tinejdžerima koji čine većinu bioskopske publike - navodi se, pored ostalog, u obrazloženjeu komisije.

"Tajna zmajeve družine", čiji je koscenarista, uz Hovana i Milana Puzića, poznati dečji pisac Uroš Petrović, bavi se potragom za skrivenim blagom - mitskim orednom viteškog reda Zmaja. Troje dece, od kojih je jedno iz Doma za nezbrinutu decu, prolaze kroz razne peripetije, skrivene tragove, zagonetke, nadmudrivanja sa "zlikovcima".

- Ovaj film ide u korak sa vremenom, jer autori junacima na početku priče "dopuštaju" da se koriste modernim tehnologijama bliskim savremenoj deci i tako pridobijaju pažnju publike, da bi ih potom uputili na - igru napolje - piše u obrazloženju komisije.

Na konkursu FCS za sufinansiranje razvoja projekata adaptacije književnih dela domaćih autora, podršku od 1,5 milion dinara dobio je Srđan Dragojević za film "Mlječni zubi", adaptaciju istoimene zbirke priča mlade srpske autorke Lane Bastašić. Od 12 priča iz knjige u budućem filmskom omnibusu naći će se njih šest, koje za junake imaju decu uzrasta od šest do trinaest godina.

- Jednoglasna podrška komisije za ovaj, nažalost, jedini projekat na ovom konkursu potiče od vrlo afirmativnog utiska koji je ostavljen u maltene svim elementima dokumentacije, a ponajviše scenariju, koji je ocenjen kao emotivno angažovan, umetnički relevantan - navodi se u saopštenju komisije FCS.

 

 
MarketingNajnovije vesti