Izložba
Narodni muzej Pančevo

Gostujuća izložba ''Dodirnimo prirodu 2''

Pančevo, Sre, 16/09/2015 - 00:42
Mirjana MarićU petak 18. septembra, u 19 sati, u Narodnom muzeju Pančevo biće otvorena gostujuća izložba „Dodirnimo prirodu 2“ Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Izložba je namenjena svim posetiocima koji žele, ne samo da vide, već i da dodirnu neobične delove prirode. Kroz jasnu i sažetu priču o prirodi postavka vodi posetioce kroz vreme i prostor. Izložba „Dodirnimo prirodu 2“ je prilagođena svim posetiocima, naročito osobama sa invaliditetom.

Više desetina posebno odabranih, originalnih, vizuelno i taktilno prepoznatljivih muzejskih eksponata predstavlja oba domena prirode – neživi i živi. Svi izloženi eksponati - minerali, stene, fosili i današnji organizmi grupisani su u nekoliko celina. Među njima, naučnom važnošću, retkošću, izgledom i veličinom izdvajaju se fosili džinovskih bisernih školjaka iz roda Crassostrea, starih oko 14-15 miliona godina, fosilni puževi i korali, delovi skeleta pećinskog medveda iz poslednjeg ledenog doba, delovi skeleta evropskog bizona, mamuta, rogovi Megacerosa – najvećeg jelena koji je ikada živeo na Zemlji, preparat morske kornjače itd. Ništa manje nisu atraktivne ni replike ili modeli retkih izumrlih bića. Eksponate prate i opisuju odgovarajući posteri, tekstovi i etikete ispisane Brajevim i latiničnim pismom.

Autori izložbe „Dodirnimo prirodu 2“ su kustosi Prirodnjačkog muzeja: dr Gordana Jovanović, Miodrag Jovanović i Dragana Đurić. Na otvaranju će nastupati inkluzivni hor „Zvuci u Jabuci“ sa svojim gostima - horom iz doma „Male pčelice“ iz Kragujevca. 
MarketingNajnovije vesti