Izložba poster
O pravoslavlju i narodnoj religiji

Izložba „I bog i preci“

Pančevo, Uto, 18/08/2015 - 15:08
Mirjana Marić
U četvrtak 20. avgusta u 20h u galeriji Narodnog muzeja svečano će biti otvorena izložba „I bog i preci – pravoslavlje i narodna religija“ Etnografskog muzeja u Beogradu.U četvrtak 20.08. u 20h biće otvorena gostujuća izložba Etnografskog muzeja u Beogradu „I bog i preci – pravoslavlje i narodna religija“ autorke dr Vesne Marjanović, muzejskog savetnik.  Na otvaranju će govoriti i protojerej – stavrofor Milovan Glogovac, sveštenik u penziji.

U fokusu izložbe je istorija hrišćanstva, a javnosti se ovom prilikom predstavlja vizuelni identitet pravoslavne religije Srba putem običaja koji povezuju simboličku svest više kulturnih slojeva različitog porekla i starosti.

Osnovna uloga kolektivne svesti jeste da društvenu zajednicu drži na okupu. Sadržaj izložbe je religijski kontekst narodne percepcije hrišćanstva i pravoslavlja. Podeljen je u dva komplementarna dela. Kanonski, pravoslavni deo izložbe pripada crkvi i sakralnom prostoru. Odnosi se na uvođenje duhovnosti i religijskih dogmi u živote ljudi pred Bogom, usmerava pravila ponašanja i određuje postizanje ravnoteže duhovnog sadržaja svakodnevice i praznika. Drugi deo izložbe je posvećen precima koji su metafora u narodom kontekstu religije prihvatanju svetog prostora ukrštenog s verovanjima u moć predaka i njihovim „snažnim“ delovanjem na ovozemaljski svet.

Kult predaka je preživeo sva vremena i u modernom dobu se prepoznaje ne samo u nizu arhaičnih rituala povezanih s pogrebnim običajima već je vidno prisutan i u svim ostalim segmentima, bilo da je reč o simboličnom ponašanju u toku svadbenog ceremonijala ili u vreme većih svetkovina tokom godine.

Izložba „I bog i preci – pravoslavlje i narodna religija“ doprinos je Etnografskog muzeja u Beogradu obeležavanju 1700 godina od potpisivanja Milanskog edikta 313. godine, u vreme vladavine cara Konstantina, čime je omogućeno slobodno propovedanje hrišćanstva na prostoru tadašnjeg Rimskog carstva.

Ulaz je slobodan.

 MarketingNajnovije vesti