izlozba
„Upoznajmo heklanje - zanat naših baka”

Izložba ručnih radova Udruženja žena „Dolovke”

Pančevo, Ned, 15/11/2015 - 15:21
Mirjana MarićU utorak 10. novembra predstavljena je izložba ručnih radova članica Udruženja žena „Dolovke“, koji su nastali na radionicama organizovanim u okviru projekta „Upoznajmo heklanje - zanat naših baka”, koji je realizovan uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

„Dolovke“ se kroz svoj rad bave promovisanjem tradicionalnog stvaralaštva i negovanjem znanja i veština u oblasti starih zanata i već godinama organizuju brojne radionice kroz koje se bave aktuelizacijom davno zaboravljenih ručnih radova poput veza, pletenja i heklanja.

izlozba
izlozba-dolovke_5.jpg
                

Jedna od ideja za realizaciju projekta „Upoznajmo heklanje - zanat naših baka” je bila osposobljavanje žena za izradu heklanih rukotvorina koji će doprinti očuvanju i ponovnom oživljavanju starih zanata. Cilj je i razvoj i revitalizacija poslova koji se smatraju umetničkim starim zanatima, a pomalo su zaboravljeni i gotovo prestali da postoje.

Radionice heklanja trajale su dva meseca. U tom periodu „Dolovke“ su napravile ručne radove koji su prikazani na izložbi. Svi prisutni gosti bili su oduševljeni „vrednim rukama“ ovih žena, koje već godinama predstavljaju i promovišu stare vrednosti i tradiciju našeg naroda. Osim promocije svoje manifestacije „Dolovačke štrudlijade“ vrlo su aktivne u očuvanju tradicije, starih običaja, nacionalne kuhinje i ručnih radova.

M.M. Veličković
MarketingNajnovije vesti