tasnice
Kultura

Izložba „Tašnice” do 26. marta u Narodnom muzeju Pančevo

Pančevo, Sre, 24/02/2016 - 17:32
Mirjana MarićPANČEVO - U Narodnom muzeju Pančevo, u utorak 23. februrara otvorena je izložba pod nazivom Tašnice čiji je autor viši kustos Draginja Maskareli.

 

Foto: Narodni muzej Pančevo
d2d21f29-a176-42a6-8df3-df5524a8b7cb.jpg

Tašnice koje su predstavljene na ovoj izložbi čuvaju se u zbirkama Odseka za tekstil i kostime i Odseka za metal i nakit Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Na izložbi koja je postavljena u Pančevu posetioci će imati priliku da vide 33 tašne iz perioda XIX i početka XX veka.

„Izložba Tašnice je prvi put održana u Beogradu u maju 2015. godine u Muzeju primenjene umetnosti, u okviru nove muzejske manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”, rekla je Draginja Maskareli, i objasnila: „Ova postavka je nastavak modnih izložbi Muzeja primenjene umetnosti. Prvi put je 2011. održana je izložba venčanica, a zatim 2013. izloža ženskih cipela, pa je došla na red i izložba ženskih tašnica jer smo primetili da publiku zanimaju modne kolekcije. Takve izložbe su zanimljive i posećene.”

 

Foto: Narodni muzej Pančevo
draginja_maskareli.jpg

 

Autorka izložbe rekla je da pre nego što je postala modni predmet, tašna je bila jedan praktičan predmet koji su stare kulture koristile u sakupljačkoj privredi.

„Kasnije tašna postaje deo muške odeće, jer je muškarac taj koji je imao novac. A prava ženska tašna koja je puna svega, nastala je u drugoj polovini 19. veka, kada žena dobija značajniju ulogu u društvenom životu. Kada počinje više da se kreće van kuće i da učestvuje u poslovnom svetu.“

Izložba „Tašnice“ biće otvorena do 26. marta. Ulaz na izložbu je besplatan.
MarketingNajnovije vesti