Kultura

КAČAREVO: Jubilarna „Žaoka” bila preplavljena emocijama u znak sećanja na Zorana T. Popovića

Izvor: 
013info Uto, 29/11/2022 - 09:00Jubilarni deseti kačarevački Festival humora i satire „Žaoka” završen je u petak, 25. novembra, u večeri koja je bila namenjena humoru za odrasle.

Tom prilikom je u dupke punoj Svečanoj sali Mesne zajednice Кačarevo veći deo vremena bio posvećen Zoranu T. Popoviću, koji je nakon godina plodonosnog stvaralaštva, preminuo u avgustu. Ovaj poznati pančevački aforističar godinama je radio u lokalnom Domu kulture, a bio je i utemeljivač pomenutog festivala humora i satire.

Program je najavila direktorka kačarevačke ustanove Veronika Кerekeš Stefanovski, a otvorila ga Marija Jević, zadužena za kulturu u Gradskom veću Grada Pančeva, koji je već dugo glavni pokrovitelj „Žaoke”.

Nastavilo se sećanjem na Popovića, kada je petoro aforističara – Dragutin Minić Кarlo, Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović, Senka Pavlović i Slobodan Simić – iznelo svoja iskustva u radu i druženju sa višestruko nagrađivanim pančevačkim umetnikom. Potom je promovisana i njegova knjiga „Post skriptum“ u kojoj je sadržano oko 500 stotina dosad neobjavljenih aforizama pančevačkog majstora kratke forme.

Nakon kraće pauze i nastupa harfistkinje Emilije Đorđević, gosti su čitali svoje aforizme na temu sporta, a većina se odnosila na tekuće svetsko prvenstvo u fudbalu i učešće reprezentacije Srbije na njemu.

Pre toga je u sredu, 23. novembra, na istom mestu priređena „Mala žaoka” namenjena deci, kada su, pored otvaranja izložbe nagrađenih dečjih radova, dobitnicima dodeljena priznanja za radove takođe na temu fudbala, među njima i onog pod nazivom „Zoran T. Popović”.

Nakon toga, usledili su nastupi aforističara Aleksandra Čotrića, Aleksandre Filipović i Rada Đergovića, a decu je lepo zabavio i klovn.
MarketingNajnovije vesti