Dela Jelene Merkur, Emila Sfere i Dragana Zdravkovića (Foto: Centar za kulturu u Kovinu)
Kultura

KOVIN: Troje autora tri poetike

Izvor: 
Politika (Olga Janković) Čet, 25/08/2022 - 09:33Tri likovna rukopisa složiti jedne kraj drugih u fizički prostor, koncept je nove postavke letnje šeme likovnog programa Centra za kulturu u Kovinu. U Galeriji centra, napravljen je tako jedinstven spoj stvaralaštva Jelene Merkur i Dragana Zdravkovića iz Beograda i Pančevca Emila Sfere, umetnika koje još spaja i ista klasa na Likovnoj akademiji u Beogradu.

Jelena Merkur se ovom prilikom predstavlja ciklusom „Mimezis”, koji u najkraćem obrazlaže da po definiciji u sebi ne imitira prirodu već je momenat u kome se ispunjava stvarnost, a u njenom stvaralaštvu, to je geometrijska forma i snažan kolorit. Jelena Merkur je samostalna umetnica, doktorirala je na FUD u Beogradu i za sobom ima 20 samostalnih, veliki broj grupnih izložbi i bavi se pedagoškim radom. Članica je ULUS-a od 1999. godine i vlasnica Nagrade Skupštine grada Beograda, Nagrade za portret i Nagrade za mozaik FLU Beograd.

Nižu se dalje „Ruke”, akademskog slikara Emila Sfere, ciklus nastao kao potreba da se izrazi značaj, naizgled tek dela tela, a zapravo nečeg mnogo značajnijeg i sveobuhvatnijeg. Ruke su, navodi on, karakter, verni pratilac, sluga i, malo je reći, desna ruka.

    „One nose svu lagodnost i muku života. Portreti su svačiji, opisuju najbolje svakoga i nosilac svega i čitavog života. Dodir kao izraz ljubavi, podrške i vezanosti. Ruke su nam majku porodile, ruke nas zakopavaju. Rukama hvala”, kaže akademski slikar, koji izlaže pune tri decenije. Od tada je višestrano prisutan na likovnoj sceni sa 70 samostalnih izložbi i kroz promociju dečjeg stvaralaštva. Dobitnik je dve nagrade Oktobarskog salona u Pančevu, kao i vojvođanskog priznanja za slikarstvo „Nađapati Kukac Peter”. Član je nacionalnih i lokalnih udruženja likovnih umetnika, a njegova dela su deo mnogih zbirki u zemlji i inostranstvu. Svečano otvaranje izložbe u Kovinu bilo je prilika da mu se uruči prvi, radni primerak monografije posvećene njegovom stvaralaštvu iz pera i kamere Igora Karišića.

Beograđanin Dragan Zdravković, kao neposredni svedok razvoja digitalnih tehnologija, identifikujući se sa vremenom u kojem živi, predstavlja neverbalne zapise prostora, a njegove slike asociraju na neku vrstu vremenske kapije za ulazak u imaginarne prazne prostore – mesta druge dimenzije realnosti, izolovane od one društvene. Zdravković je doktorirao na ALU, pod mentorstvom Vladimira Veličkovića, a danas predaje u zvanju vanrednog profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. U bogatoj biografiji izdvaja se da je predstavljao Srbiju na 57. Venecijanskom bijenalu sa projektom „Enklavia”. Deo njegovih radova nalazi se u pojedinim muzejskim, galerijskim, kao i privatnim kolekcijama, a aktivno izlaže na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu.
MarketingNajnovije vesti