Bitilis kvartet Foto: Miroslav Majstorović
Kultura

Kvartet Bilitis u Kulturnom centru Pančeva: oda lavu Sesilu

Izvor: 
013info Uto, 21/12/2021 - 20:42Kvartet Bilitis iz Novog Sada nastupiće pred pančevačkom publikom u sredu, 22. decembra od 19 sati u Kulturnom centru Pančeva. Pored naše nekadašnje sugrađanke Milice Svirac (violončelo), u ovom ansamblu sviraju i Ksenija Bašić (flauta), Iva Majstorović (violina) i Ana Klem Aksentijević (viola).

 

Kamerni sastav Bilitis osnovan je 2014. godine i od tada neguje muziku XX i XXI veka. Nastao po uzoru na gudački kvartet, Bilitis izvodi dela pisana upravo za gudački kvartet, ali i kompozicije originalno stvarane za njihov ansambl. Na njihovom repertoaru nalaze se dela popularne umetničke muzike, pop i rok obrade, kao i filmska muzika.

 

Sve članice kvarteta Bilitis aktivno sviraju – što u orkestru Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, što u orkestru Camerata academica i Vojvođanskom simfonijskom orkestru. Neke od njih se bave i pedagoškim radom – profesorke su na Akademiji umetnosti ili u Muzičkoj školi „Isidor Bajić” u Novom Sadu.

 

Do sada su održale celovečernje koncerte u Rumi, Kuli, Novom Sadu, Novom Bečeju, Šidu, Bačkoj Palanci... Posebno se izdvaja njihov celovečernji koncert u Novom Sadu 2016. godine, na kome su kompozicije Alekseja Igudesmana Slike Inhibicije i Stivena Rajha Different Trains doživele regionalnu premijeru. Iste godine je publika na Nova festivalu u Pančevu čula pomenuto delo Stivena Rajha uz ukomponovan izuzetan video-rad umetnice Ivane Radmanovac.  

 

Kvartet Bilitis predstaviće se ovoga puta delima Kloda Debisija, Lorena Rošela, Luisa Sotera i Mauricija Binjonea. Na programu se nalazi i kompozicija posvećena jednom od najpoznatijih lavova na svetu – Sesilu, simbolu Zimbabvea. Delo je nastalo kao reakcija na ubistvo tog trinaestogodišnjeg lava.

 

 
MarketingNajnovije vesti