Cécile McLorin Salvant 21. Pančevački jazz festival
Kultura

Maestralna Sesil MekLorin Salvant zatvorila 21. Pančevački jazz festival (FOTO)

Izvor: 
KomunikArt Pon, 05/11/2018 - 10:46Završno, četvrto veče 21. Pančevačkog jazz festivala održano je sinoć, 4. novembra, u punoj Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Festivalsko veče pod nazivom Jazz Emotions, obeležio je nastup Sesil MekLorin Salvant uz pratnju Klejton-Hamilton Big benda, koji je nastupio u sastavu od osamnaest članova.

 

21. Pančevački jazz festival
2018_jazz_festival_4_dan_c75p9139.jpg

 

Džez diva Sesil MekLorin Salvant, koju mnogi smatraju umetnicom koja je povratila dostojanstvo i svežinu izvornoj tradiciji vokalnog džeza, ističe da ne pravi razliku između formacija u kojima nastupa jer svaki bend sa kojim sarađuje posmatra kao celinu:

 

- ”Kada sviram u svom bendu, to je jedna stvar - to je moj bend, ja pevam sa njima godinama, mi imamo repertoar i nemamo set-liste. Kada sviram sa velikim bendovima poput Klejton-Hamilton džez orkestra, stvar je drugačija. Pre nekoliko dana smo imali prvu zajedničku probu, tek se upoznajemo na sceni, nemam prostora da izađem pred tako veliki bend sa nekim svojim zahtevima kao neko ko sebe smatra bitnijim od celokupnog sastava. Muzika i međusobna interakcija na sceni su mi bitniji od toga. Bez obzira na to da li nastupam solo ili u velikom bendu, nikada nisam imala osećaj da ljudi gledaju samo mene, nego da smo svi na sceni jednaki i jedno.”

 

21. Pančevački jazz festival
2018_jazz_festival_4_dan_c75p9424.jpg

21. Pančevački jazz festival
2018_jazz_festival_4_dan_c75p9309.jpg

 

Džon Klejton osim što je izuzetan kontrabasista, on je i dirigent, kompozitor, producent i mentor, i nijednu od tih uloga ne izdvaja kao značajniju od drugih:

 

- “Sve uloge su mi podjednako omiljene jer prvenstveno volim muziku, volim da sviram, i moj instrument je u stvari pojačalo za muziku koja se nalazi u meni. Kontrabas mi pomaže da iznedrim tu muziku, ali to nije moj jedini način izražavanja. Pisati i aranžirati muziku podjednako mi je važno jer kad želim da napravim neki aranžman, ja treba da uvidim šta je to što želim da kreiram, koje raspoloženje želim da izazovem, da li je to uzbuđenje ili romantična nota, i na koji način je mogu učiniti efektnom. Takođe, volim i da podučavam jer kada vam neko pomaže, to je zato što je i toj osobi prethodno neko pomogao. To je životna lekcija kojoj me je naučio moj mentor i učitelj Rej Braun.”

 

21. Pančevački jazz festival
2018_jazz_festival_4_dan_c75p9420.jpg

Bubnjar Džef Hamilton, jedno od vodećih imena Klejton - Hamilton Big benda, ističe da mu nije bitno u kojim formacijama svira, jer je suština u nečemu drugom:

 

- ”Kada sviram na svom instrumentu i kada istražujem muziku, uvek na umu imam i ostale muzičare sa kojima sviram. O kakvim god formacijama da je reč, fokus mi je na tome da moj zvuk uvek bude bolji nego što sam mislio da treba da bude. Kada govorimo o muzici, najmanje mislim o sebi i tome kako sebi da ugodim. Samo razmišljam o tome kako da muziku učinim boljom i zato je stalno istražujem. Ne posmatram sebe kao osobu koja svira bubnjeve, već kao osobu koja igrom slučaja svira bubnjeve.”

 

21. Pančevački jazz festival
2018_jazz_festival_4_dan_img_4652.jpg

 

U sklopu pratećeg programa, studenti katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, imali su priliku da prisustvuju javnom času, koji su održali Sesil MekLorin Salvant, Džon Klejton i Džef Hamilton. Nakon glavnog programa, u Foajeu je održan Jam Session u okviru kog su nastupili Dragan Ćalina, klavir, Nemanja Banović, truba, Milan Pavković, kontrabas, i Petar Radmilović, bubnjevi.

 

21. Pančevački jazz festival
2018_jazz_festival_4_dan_c75p9287.jpg

 

21. Pančevački jazz festival
2018_jazz_festival_4_dan_c75p9301.jpg

 

21. Pančevački jazz festival
2018_jazz_festival_4_dan_c75p9379.jpg

 

21. Pančevački jazz festival
2018_jazz_festival_4_dan_img_4821.jpg

 

21. Pančevački jazz festival
2018_jazz_festival_4_dan_img_4813.jpg

 

21. Pančevački jazz festival
2018_jazz_festival_4_dan_img_4719.jpgMarketingNajnovije vesti