Slovinjak Pank 2016.

Majski dani knjige u znaku slovenačke književnosti

Pančevo, Sre, 18/05/2016 - 19:44
Mirjana Marić


Manifestacija Majski dani knjige, koja će ove godine biti održana od 24. do 28. maja u Gradskoj biblioteci Pančevo, nosi naziv Slovinjak Pank 2016. i biće u znaku slovenačke književnosti. Ova književna manifestacija se održava po 14 putu u organizaciji Gradske biblioteke, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

Pančevačka književna publika imaće priliku da se druži sa Mojcom Kumerdej, Vladom Žabotom i Dušanom Čaterom, čije stvaralaštvo spada u sam vrh onoga što čini današnju savremenu književnu scenu u zemlji Franca Prešerna i Lajbaha. Tokom manifestacije, na Dan mladosti, pričačaće se o liku i delu J. B. Tita i „titostalgiji”, a publika će takođe upoznati Milisava Savića, čiji je najnoviji roman dobio veoma prestižne nagrade.

Novina je da Majski dani knjige i Rukopisi imaju zajednički program, a osim redovnog programa, pripremljen je filmski, ali i dečji segment koji je namenjen najmlađim čitaocima.

Direktor Gradske biblioteke Pančevo Dejan Bosnić rekao je sledeće:

“Tema ovogodišnje manifestacije biće slovenačka književnost koja se događa po drugi put. U susret respektabilnom jubileju želeli smo da se osvrnemo nazad i vidimo šta je to bilo na samom početku, jer su prvi Majski dani takođe bili obeleženi slovenačkom književnošću i tadašnjim vrhom njihove književne scene. Početkom majskih dana beše reč i beše slovenačka kultura, a u međuvremenu su dolazili i mnogi slovenački pisci.”

O samoj večeri otvaranja i predstavljanju monografije „Slovenci u Južnom Banatu” Josipa Vebera, pričao je Nenad Živković koji je ukratko predstavio knjigu koju je Udruženje Slovenaca u Južnom Banatu je još 2014 godine štampalo ovu knjigu, ali koja će sticajem okolnosti tek sada biti promovisana. U ovoj knjizi Veber je nakon nekoliko godina terenskog istraživanja prikupio podatke o porodicama koje žive na teritoriji četiri južnobanatske opštine – Pančeva, Kovina, Bele Crkve i Vršca.

Više o saradnji između Doma omladine i Gradske biblioteke Pančevo, govorila je Jasmina Topić koja je rekla da ova ideja postoji godinama ali da su se konačno uskladile sve okolnosti da to može i da se realizuje. Ona je izrazila nadu da će ova saradnja od ove godine postati praksa s obzirom sa su Majski dani knjige i Rukopisi dve vodeće književne manifestacije.

"Ove godine nam je 315 autora poslalo svoje radove. Uredništvo koje broji tri stalna člana, dva urednika saradnika je iščitalo preko hiljadu pesama i priča. Pored mene su Dragana Mladenović i Čarna Popović, Ana Ristović koja prevodi mladu slovenačku poeziju i Zvonko Tanevski koji je makedonski pesnik i koji svake godine organizuje konkurs u Makedoniji i uređuje taj segment zbornika. To je značajno jer su neki slovenački pisci dolazili u Pančevo. I postoji ta neka povezanost slovenačke i pančevačke književne scene. Ne samo zato što su gostovali ovde, već se dešavalo da i mi budemo njihovi gosti", rekla je Jasmina Topić.

Više o programu manifestacije pogledajte na sledećem linku.
MarketingNajnovije vesti