Foto: Promo
Kultura

„Misli u pokretu“ - Nova knjiga satiričara iz Pančeva

Izvor: 
K. R. Pon, 09/08/2021 - 10:23„Misli u pokretu“ naziv je nove, upravo objavljene knjige satiričnih aforizama književnika i prevodioca iz Pančeva Aleksandra Čotrića. U ovoj zbirci, čiji je izdavač „Srpska reč“ iz Beograda, nalazi se oko tri stotine aforizama koji su napisani u prethodnih pet godina. Izbor između više hiljada Čotrićevih aforizama sačinio je satiričar Slobodan Simić.

Recenzent zbirke književnik i književni kritičar Vitomir Teofilović smatra da se Čotrićevo satirično stvaralaštvo koje traje tri i po decenije „može sažeti u dve stavke: neprestano širenje tematskog dijapazona i težnja ka maksimalnoj konciznosti“.

Drugi recenzent, rumunski aforističar Valeriju Butulesku ukazuje da je u "satiri Aleksandra Čotrića vidljiva autorska umešnost, s težištem na maksimalnoj ozbiljnosti, što ga pre svrstava u moraliste nego u humoriste".

On dodaje i da se "autor oslanja na terapeutski efekat svojih zapisa".

Aforizmi u osmoj po redu Čotrićevoj knjizi „Misli u pokretu“ su tematski svrstani i govore o religiji, životu, smrti, mudrosti, narodu, političarima, izborima, strankama, kriminalu, pravosuđu, privredi, zdravstvu, medijima, književnosti, satiri...

Autor naslovne strane knjige je poznati karikaturista i ilustrator Tošo Borković.

Prvu knjigu satiričnih aforizama „Daćemo mi vama demokratiju“, Aleksandar Čotrić (1966) je objavio 1993. godine, a zatim su sledile nove, za koje je, pored ostalih, dobio priznanja: „Radoje Domanović“, „Jovan Hadži-Kostić“, „Vibova nagrada“, „Rade Jovanović“, „Zlatna kaciga“, „Dragiša Kašiković“, „Stevan Sremac“, kao i „Tipar“ u Crnoj Gori, „Nadži Naman“ u Libanu, „Aleko“ u Bugarskoj, „Zlatna jabuka“ u Rumuniji, „Torino in sintezi“ u Italiji, „Zlatna plaketa“ u Severnoj Makedoniji...  Aforizmi za decu Aleksandra Čotrića uvršteni su u čitanke od prvog do četvrtog razreda koje se koriste u nastavi u osnovnim školama u Srbiji.

 
MarketingNajnovije vesti