Muzej izložba
Kultura

MOĆ MUZEJA U PANČEVU: Otvaranjem izložbe genijalnog Paje Jovanovića počela manifestacija Muzeji Srbije – Muzeji za 10 FOTO

Izvor: 
013info Sub, 14/05/2022 - 22:45


Otvaranjem izložbe slika Paje Jovanovića "Paja Jovanović: figura - od portreta do alegorije" i zvanično je u Narodnom muzeju Pančevo počela manifestacija Muzeji Srbije – Muzeji za 10, koja se ove godine održava pod sloganom “Moć muzeja”.

- Muzeji su zapravo magacini istorije. A moć muzeja je u tome što su u njima izloženi tragovi nekadašnjeg života, nekih davno prohujalih događaja. U dobrim muzejima, a Narodni muzej Pančevo to svakako jeste, možemo osetiti te tragove, osetiti kako su naši preci gradili ovaj grad. I zato ćemo se potruditi da ovo zdanje, koje je zarad naše budućnosti čuva našu prošlost učinimo boljim, da ga sačuvamo za generacije koje dolaze. I danas ćemo uživati u slikama Paje Jovanovića, čija Seoba Srba, baš zahvaljujući dalekovidosti nekih prethodnika krasi ovo zdanje. Potrudićemo se, da u godinama koje dolaze, muzej bude lepši i moćniji, a mi ponosni na njega kao što smo ponosni na našu prošlost, rekla je članica Gradskog veća Pančeva Marija Jević na otvaranju ovogodišnje manifestacije.

Autori izložbe su Isidora Savić, kustos istoričar umetnosti Muzeja grada Beograda, Dimitrije Jovanov i Damir Prašnikar, kustosi istoričari umetnosti Narodnog muzeja Pančevo. 

- Večeras otaramo izložbu velikog Paje Jovanovića, našeg Banaćanina iz Vršca. Ne moram da pričam o tome da se u našem muzeju čuva najpoznatija i najverdnija slika u Srba. Počinjemo manifestaciju Muzeji za 10 i eto kurioziteta -  manifestacija će u Srbiji trajati od 14. do 20. maja, a u Pančevu od 14. do 21.i ja pozivam sve Pančevce i posetioce Pančeva da dođu u subotu, 21. da isprate divan program koji smo pripremili, kazao je direktor Narodnog muzeja Pančevo Miroslav Birclin.

Paja Jovanović je svakako jedan od najznačajnijih srpskih slikara.

-  Živeo je 98 godina, gotovo čitav vek i tokom sedam decenija je stvarao. Danas je sačuvano preko 1000 njegovih radova koja predstavljaju svedočanstvo o njegovom životu i stvaralaštvu koje se mahom odvijalo u velikim evropskim centrima. On je rođen u Vršcu, međutim već sa 16 godina otputovao je u Beč. Bio je student prestižne likovne akademije koja je u to vreme bila jedna od najuglednijih u Evropi. Izuzetno talenovan, kao mlad slikar se predstavljao umetničkoj javnosti. Živeo je i stvarao u Beču, Londonu, Minhenu, Parizu, međutim posebno je bio vezan za Beograd i na kraju je odlučio da veliki deo svoje zaostavštine upravo pokloni Beogradu, pa je zahvaljujući tome i formiran Legat Paje Jovanovića, objasnila je kustostkinja Isidora Savić.

Na samoj izložbi zastupljeno je 13 slika koje su nastale u širokom vremenskom razdoblju - od 1897. do 1940. One predstavljaju nekoliko faza njegovog stvaralaštva, od najranijih slika koje predstavljaju prikaze iz života ljudi sa Balkana i Orijenta, preko portreta i dva portreta koja prikazuju lik Pajine supruge, tako da kroz ovu izložbu možemo da pratimo njegov širok tematski okvir.

 

Otvranje izložbe
srx01088sasa.jpg

Otvranje izložbe
srx01101sasa.jpg

Otvranje izložbe
srx01109sasa.jpg

Otvranje izložbe
srx01126sasa.jpg

 

U maloj galeriji Narodnog muzeja možete pogledati izložbu radova nastalih na 53. Likovnoj koloniji Deliblatski pesak.

Kolonija
srx01037sasa.jpg

 

Izložba "Željeznica u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini" autora Josipa Vebera. Izložbu predstavlja devedeset fotografija nastale u periodu od 1901. do 1976. godine na teritoriji Boke Kotorske, Trebinja, Dubrovnika, Konavala, Popovog polja i jugoistočne Hercegovine. Fotografije su prikupljane duži niz godina iz porodičnih albuma starih železničara koji su radili u ŽTO Sarajevo, arhiva Herceg Novog, Dubrovnika i Trebinja, železničkih muzeja u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Budimpešti, Beču kao i iz privatnih kolekcija ljubitelja železnice iz Austrije, Nemačke i Švajcarske. One na jedan lep i slikovit način prikazuju razvoj železnice, regiona kao i samih naselja duž pruga.

Pored izložbe o železnici, posetioci će biti u prilici da pogledaju i postavku maketarskog kluba "Dr Vladimir Aleksić" iz Pančeva, koji su predstavili svoje makete.

Izložba železnica i makete
izozba_zeleznica_i_makete.jpg

 
MarketingNajnovije vesti