Kultura

Nagrada za doprinos stripu na smotri u Leskovcu pripala Saši Rakeziću iz Pančeva i Nikoli Maslovaru iz Odžaka

Izvor: 
Juzne vesti Uto, 28/06/2022 - 14:48Preko 3.000 izlagača iz 80 zemalja sveta učestvovalo je na ovogodišnjoj 25. Balkanskoj smotri stripa autora, a dodelom nagrada sinoć je Leskovačkom kulturnom centru ona i svečano zatvorena. Plaketu "Nikola Mitrović Kokan“, koja je najstarija nagrada u Srbiji za doprinos stripu, ove godine dobili su Nikola Maslovar iz Odžaka i Saša Rakezić iz Pančeva.

Nagrada "Miodrag Veličković Milvel“ za satirični strip pripala je grčkom autoru Vangelisu Papavasiliou Vagosu. Četvrtu godinu dodeljena je nagrada ”Prijatelj stripa“ koju su dobili belgijski ambasador u Srbiji Koenradu Adamu i Rumunu Nikolaju Pepeneu za pozitivan uticaj na razvoj stripova u regionu.

Takođe, internacionalni žiri koji su ove godine činili Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator), Lasko Džurovski (strip crtač i ilustrator) i Marko Stojanović (strip scenarista i teoretičar) dodelio je mnogobrojne nagrade.

U kategoriji strip crtača Memorijalnu plaketu ”Nikole Mitrovića Kokana” dobio je Nikola Čižmešija iz Hrvatske, dok je diplomu za istu kategoriju je dobila Rafaela Koni iz Grčke.

Plaketa za ilustraciju pripala je Julijani Mijailović iz Beograda, dok su diplome dobili Mile Mićić iz Bosne i Hercegovine i Ilina Najdenova iz Bugarske. Memorijalnu plaketu koja nosi ime osnivača Škole stripe za najbolji scenario dobio je Tudor Vidoni iz Rumunije, dok je diplomu dobila je Isidora Cerovac iz Rume.

Nagradu za strip teoriju dobio je Luka Stojanović iz Leskovca, dok je diplomu za najboljeg debitanta dobila je Katarina Hadži-Jovančić iz Leskovca.

Pored zemalja iz regiona na ovogodišnjoj Balkanskoj smotri učestvovali su izlagači iz čitave Evrope, SAD-a, Afrike i Azije, a specijalni gost ove godine bio je strip iz Belgije, a izložba je bila prikazana u Narodnoj biblioteci.
MarketingNajnovije vesti