Dimitrije Mitreski - Ars Nova Foto: Privatna arhiva
Kultura

Nagrada za pančevačkog violinistu na takmičenju u Trstu

Izvor: 
Omladinska redakcija 013info Čet, 21/07/2022 - 07:35Mladi violinista Dimitrije Mitreski iz srednje Muzičke škole ,,Jovan Bandur" na nedavno održanom takmičenju Ars Nova u Trstu osvojio je drugu nagradu. U konkurenciji je na takmičenju bilo pet učesnika, među njima on je bio najmlađi i jedini koji nije maturant. Ovo je Dimitrijev četvrti izlazak na ovo takmičenje, u protekle četiri godine osvojio je jednu prvu i tri druge nagrade. 

Na takmičarskom programu imao je dve kompozicije, Mocartov koncert broj 3, drugi stav i Bruch violin concerto drugi i treći stav. 

O tome koliko je trajala priprema za ovo takmičenje i koliko je zadovoljan svojim nastupom pitali smo Dimitrija.

-Program sam ukupno spremao šest meseci. Poenta je to što svi sviraju minijature i to žiri traži, moj program je bio veoma naporan psihički zbog Mocarta i zbog drugog stava Brucha. Veoma je teško svirati konsantan “sočan” ton dok sve ostale minijature traže hitro gudalo i brze prste. Sočan ton je daleko zahtevniji, zbog stresa, konstantan pritisak. Što se tiče mog sviranja, nisam potpuno zadovoljan i mislim da sam mogao bolje, žiri nije uzeo u obzir da sam dve do tri godine mlađi od ostalih kandidata. 

Dimitrije Mitreski, učenik je srednje Muzičke škole ‚‚Jovan Bandur", u klasi profesorke Helene Marinc. Od svoje šeste godine svira violinu, a na svoje prvo takmičenje otišao je sa osam godina. Više o njemu pročitajte u prošlogodišnjem tekstu.

 
MarketingNajnovije vesti